pixabay.com

Rusija se nada da će ukrajinske vlasti poslušati zaključke Venecijanske komisije Saveta Evrope o zakonu o državnom jeziku, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Primećujući nepristrasnost zaključaka koje su izneli eksperti Venecijanske komisije, nadamo se da će ukrajinske vlasti poslušati stavove tog uglednog međunarodnog evropskog tela – rekla je ona, preneo je TASS.

Zaharova je podsetila da je Venecijanska komisija savetovala Kijev da preispita zakon o državnom jeziku sa gledišta njegove usklađenosti sa međunarodnim obavezama Ukrajine i odustane od diferenciranog pristupa prema jezicima nacionalnih manjina.

Parlament Ukrajine je usvojio nacrt zakona “O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog kao državnog jezika” 25. aprila 2019. godine.

Predsednik ga je potpisao 15. maja.

Zakon nalaže da ukrajinski državljani koriste ukrajinski jezik u svim sferama javnog života. Venecijanska komisija preporučila je Ukrajini 6. decembra da odloži stupanje na snagu zakona dok se ne donese zakon o etničkim manjinama.

U dokumentu se naglašava da je važno da pitanje jezika ne postane izvor međuetničkih tenzije u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here