pixabay.com
Moskva

Moskva se nada da će u Vašingtonu prestati da „mute vodu“ na temu Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja u vezi sa iranskim nuklearnim programom, da će se sabrati i okončati taj posao. To nije pitanje izbora, Amerikanci su dužni da otklone sve svoje ranije propuste, rekao je za Sputnjik visoko rangirani diplomatski izvor.

Specijalni predstavnik SAD za Iran Robert Mali izjavio je u petak da američka strana namerava da usredsredi pažnju na isporuke naoružanja za koje se optužuje Iran i na proteste u toj zemlji, a ne na pregovore o obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma, koji su, kako smatra Vašington, zapali u ćorsokak.

– Preko okeana svaki čas se čuju izjave koje navode na sumnju da je aktuelna administracija privržena svojim obećanjima da će se SAD vratiti iranskom nuklearnom sporazumu. Amerikanci se kolebaju i traže pogodan izgovor da odustanu od obnavljanja nuklearnog sporazuma. Ipak, to nije pitanje izbora – rekao je izvor.

On je naglasio da su SAD „u obavezi da ispunjavaju rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231 i da isprave sva narušavanja zahteva Saveta bezbednosti UN“.
Višemesečni rad eksperata u Beču pokazao je da je moguće obnavljanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom u skladu s prvobitno usaglašenim parametrima, uveren je sagovornik Sputnjika.

– Naše američke kolege jednostavno nemaju političke volje, da bi napravili poslednji korak ka zaključivanju sporazuma. Nadamo se da će prestati da mute vodu, da će se sabrati i dovesti do kraja posao obnavljanja ‘nuklearnog sporazuma’ – rekao je izvor.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka su 2015. godine postigle nuklearni sporazum sa Iranom. Donald Tramp je, u vreme svog mandata na funkciji američkog predsednika, odlučio da se SAD povuku iz sporazuma, a Vašington je Teheranu uveo najoštrije sankcije do tada.

Predsednik SAD Džozef Bajden je više puta istakao da podržava ponovno pristupanje SAD nuklearnom sporazumu s Iranom.

Od aprila 2021, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina, SAD i Francuska vode razgovore s Iranom u Beču o oživljavanju sporazuma u njegovom originalnom obliku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here