EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Pojava NATO vojnika na teritoriji Ukrajine dovešće do direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom i eskalacije situacije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je, odgovarajući na pitanje novinara kakav je rizik od eskalacije i direktnog sukoba sa NATO-om u slučaju pojave vojnika Alijanse na teritoriji Ukrajine, istakao da u tom slučaju ne treba govoriti o verovatnoći, već o neizbežnosti sukoba, prenosi Interfaks.

Peskov je, osvrćući se na jučerašnju izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali da “ništa ne treba isključiti”, rekao da diskusije zapadnih zemalja o mogućnosti slanja njihovih vojnika u Ukrajinu predstavljaju novi, veoma važan elemenat.

“Svi drugi elementi u govoru francuskog predsednika su već na ovaj ili onaj način iznošeni i mi smo ih već uzeli u obzir”, rekao je Peskov, dodajući da je Moskvi dobro poznat Makronov stav da “Rusiji treba naneti strateški poraz”.

Dodao je da je jedan broj zemalja koje su učestvovale na jučerašnjem skupu u Parizu o podršci Ukrajini ima “prilično trezvenu procenu potencijalne opasnosti takvog poteza i potencijalne opasnosti od direktnog uvlačenja u gorući sukob”.

Makron je juče, posle konferencije o Ukrajini u Parizu, rekao da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali je naglasio da “ništa ne treba isključiti”.

“Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila”, rekao je Makron na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Samitu u Parizu prisustvovalo je oko 20 evropskih lidera, a iz Jelisejske palate je saopšteno da je cilj skupa da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu bude poslata “poruka da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se ‘narativu Kremlja’ da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu”.

2 COMMENTS

  1. Zadnji put kad su francuzi isli na moskvu rusi su ubrzo usli u pariz a francuska vojska bila desetkovana. Potom su to pokusale i svaburine i isto prosli. Samo se sad nadam da Rusi nece slati vojnike da ginu vec 🚀☢️🔥

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here