EPA/KCNA
Foto: Arhiva

Moskva namerava da tokom narednih pregovora sa SAD pokrene pitanje povlačenja američkog nuklearnog oružja iz Evrope, koje je i dalje tamo uprkos obećanjima, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ruski ministar je istakao da Nemačka, pod pritiskom SAD, kupuje američke strateške bombardere, između ostalog i „za razmeštanje američkog nuklearnog oružja koje se čuva u Evropi i koje je neophodno ukloniti sa te teritorije“.

– Povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Evrope najverovatnije će biti tema budućih pregovora, kada naše američke kolege budu tome dorasle. Zaista se nadamo da izjave o zainteresovanosti za takve pregovore neće ostati samo puste reči – rekao je Lavrov.

Rusija spremna da razgovara o novim vrstama naoružanja

Prema rečima Lavrova, Rusija je spremna da što pre obnovi dijalog sa SAD o kontroli novih vrsta naoružanja van okvira Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

– Tokom nedavnih razgovora bilo je potvrđeno i jasno usaglašeno da moramo što pre obnoviti i učiniti sveobuhvatnim dijalog o strateškoj stabilnosti, direktno povezan sa strateškim ofanzivnim naoružanjem, s obzirom da za manje od godinu dana ističe Sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja i da su se pojavile nove vrste oružja. Spremni smo da razgovaramo o tome van okvira Sporazuma – naglasio je Lavrov.

On je dodao da su se američki i ruski predsednik složili oko takvog dijaloga, ali da se praktično ništa od toga nije ostvarilo.

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen, s obzirom da se američka strana nije još izjasnila o tome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here