EPA/Vassil Donev

Izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o efikasnosti sankcija protiv Rusije primer je pristrasnog i arogantnog odnosa prema toj zemlji, ali nikakve zapadne mere neće uticati na njenu politiku, poruka je iz ruske Državne dume.

– Arogantni, pristrasni i površni stav gospodina Borelja prema našoj zemlji ne oslikava evropsku spoljnu politiku na najbolji način. U Briselu su odavno zaseli zvaničnici zaraženi rusofobijom koji igraju kako Vašington svira, nesposobni da brane interese evropskih građana na koje negativno utiču antiruske sankcije – prokomentarisao je član komiteta Državne dume za međunarodne poslove Sergej Železnjak.

Parlamentarac je istakao da je „odavno očigledno da nikakve sankcije nisu u stanju da nateraju Rusiju da menja svoju unutrašnju i spoljnu politiku u skladu sa tuđim interesima“.

– U Rusiji insistiraju na tome da saradnja nema alternativu i uvek predlažu sadržajnu agendu za direktan dijalog. Ali Brisel pokušava da nametne čitavoj Evropi konfrontaciju sa Rusijom, izmišlja razloge za nove sankcije i vrši pritisak na države u regionu koje teže razvoju odnosa sa našom zemljom. Antiruska politika EU je ćorsokak koji vodi ka produbljivanju neslaganja, nepoverenja i ekonomskoj krizi – zaključuje ruski političar.

Sličnog je mišljenja i predsednik komisije Države dume za međunarodne poslove Leonid Slucki koji je rekao da bi „Borelj trebalo da prestane da se bavi autosugestijom“.

– Nikakve zapadne mere ne utiču i neće uticati na našu spoljnu politiku. Sankciona politika ne postiže svoj cilj, što znači da je neefikasna. Ne treba se tešiti iluzijama – napisao je Slucki na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Brisel je u stvari postigao degradaciju odnosa sa Rusijom. Takođe je podsetio na kontramere, odnosno koliko je Evropa izgubila zbog sankcija protiv Rusije.

– Krajem 2020. godine objavljeno je istraživanje Privredne komore Diseldorfa prema kome Evropa svake godine gubi 21 milijardu evra zbog sankcija protiv Rusije. Samo Nemačka gubi 5,45 milijardi evra. Kako je saopštio ruski predsednik 2019. godine tokom ‘Direktne linije’, EU je od 2014. godine zbog ‘sankcionog rata’ izgubio 240 milijardi dolara. Zaista impresivno. Koliko je još EU spremna da izgubi, sledeći put koji je nametnut s druge strane okeana“, navodi Slucki.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u intervjuu za španski list „Pais“ izjavio da su sankcije protiv Rusije efikasna mera, te da ,„sa ekonomskog stanovišta Rusija nije moćna sila“.

1 COMMENT

  1. Zapadne zemlje vec stotinama godina okupiraju, koloniziraju a samim tim pljackaju slabe zemlje i sebe predstavljaju naprednim (G7). Ova forma kapitalizma je vec dugo vremena jedna skrivena i veoma organizovana feudalna forma drustvenog sistema, koja je osudjena na propast.
    Izgleda da se budi istok i zapad, budi se sjever i jug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here