EPA-EFE/YAUHEN YERCHAK
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je možda “unekoliko i dosadio” Belorusima, ali da su ga oni podržali na izborima i da ih mora zaštititi.

– Moram zaštititi to što je stvoreno našim rukama, zaštititi te ljude koji su to stvarali, a tih je većina koji su za mene glasali, iako im svakodnevno iskačem iz pegle, televizora, frižidera. Možda sam im ja unekoliko i dosadio, ali oni su me podržali. Time se rukovodim – rekao je Lukašenko ruskim novinarima.

On je dodao da su vlasti izvukle zaključke iz događaja nakon predsedničkih izbora.

– Treba okrenuti tu stranicu i vratiti se kada se smire strasti. Mi smo izvukli zaključke. Ne mislite da smo mi od kamena. Naravno, povređen je novinar, još poneko. Ali spasili smo Belorusiju, zemlju, stabilnost – rekao je Lukašenko.

Lukašenko smatra da beloruska policija nije kršila zakon prilikom rasterivanja demonstranata, nego je obavljala svoje zadatke kako bi stabilisala situaciju.

– Na ulicama su specijalne snage i policija. Njihov zadatak je stabilizacija situacije, njihov zadatak je da sačuvaju zemlju. Da li su prekršili zakon? Ne – precizirao je Lukašenko i dao da su demonstranti nameravali da 9. i 10. avgusta zauzmu vladine institucije.

– Specijalne snage su nas, kao što sad svi vidimo, sačuvale od blickriga. Da njih nije bilo, ne bismo ovde sedeli. One su to sprečile – rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, “da je blickrig uspeo, u osam sati bi se zatvorila glasačka mesta, a šest sati nakon toga bi bilo gotovo”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here