commons.wikimedia
Američki vojnici

“SAD mogu formirati azijsku verziju NATO-a, ali ako države iz regiona postignu veći napredak i ekonomski razvoj to će ići malo teže”, rekao je za Sputnjik kineski ekspert sa Šandinskog univerziteta Đia Venšan.

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da SAD planiraju da povećaju vojno prisustvo u Pacifičkom regionu, kao NATO u Evropi.

– SAD mogu formirati azijsku verziju NATO-a, inače predsednik Bajden ne bi davao nepromišljene izjave. Pošto je on to rekao, verovatno je postignut dogovor sa drugim državama, na primer Australijom i Japanom – izjavio je analitičar.

Po njegovom mišljenju, ako Indo-pacifička alijansa bude modernizovana do azijske verzije NATO-a, verovatno će se proširiti i broj država-članica. On dodaje da se Japan i Indija, uzimajući u obzir moguću oštru reakciju Rusije, Kine i drugih država, trude da ne izlaze sa gromoglasnim izjavama ovim povodom.

Prema rečima analitičara, potrebno je uzeti u obzir da se NATO u svoje vreme pripremao za rat sa SSSR i zato, suočivši se sa azijskom verzijom NATO-a, neophodno sprečiti da, na primer, dođe do izbijanja rata.

Đia Venšan je naglasio da se SAD, možda, neće ograničiti samo “hladnim ratom2 sa Kinom, već da će se ozbiljno pripremiti i za “vrući rat”.

On je naveo mišljenja drugih stručnjaka koji smatraju da Kina, kao protivteža SAD, treba da ojača regionalnu saradnju i razmenu u ekonomiji, kulturi i obrazovanju, da pomogne saradnji u okviru ASEAN-a, ŠOS-a i drugih međunarodnih organizacija, kao i da pomogne u procvatu i razvoju regiona.

– Kina je najveći trgovinski partner mnogih azijskih država, uključujući Australiju, Indiju, Japan, ali, pošto su SAD zabile klin između njih, oni su počeli da gledaju Kinu kao svoju najveću pretnju. Ako se razvoj nastavi u skladu sa strategijom SAD, tada 21. vek neće biti vek Azije, već vek militarizacije, gde se sukobi razbuktavaju jedan za drugim – smatra ekspert.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here