EPA-EFE
Novak Đoković

Njujork, 2021. godina. Sedeo je na stolici u pauzi između gemova, sa suzama u očima i ubrzo sa licem zaronjenim u peškir. Nismo takvog navikli da ga vidimo. Tada je dobio publiku, a izgubio meč. Sada je vreme da se dobije ono važnije. Isto mesto, isti rival, prilika za revanš – Novak Đoković na Danila Medvedeva u finalu US opena, u nedelju od 22 sata po srednjoevropskom vremenu.

Đoković je u karijeri odigrao stotinak mečeva koji bi za većinu profesionalaca bili najvažniji trenuci u karijeri. Do beskonačnosti se mogu nabrajati statistike i brojevi koji se čine nestvarnim, počev od toga da je Novak na 36 od ukupno 72 slema u karijeri stigao makar do finala. Međutim, koliko god iskustva imao, nervoza je tu.

– Ne smem previše da se osvrćem na brojeve, istoriju i te stvari. Kada sam to radio u prošlosti, poput finala ovde 2021. godine, emocije su me preplavile, ta prilika (da osvojim kalendarski slem) i odigrao sam loše. Ne želim da se to opet dogodi, usredsrediću se samo na ono što treba taktički da uradim za meč – rekao je Đoković.

Protivnik je iz reda onih koji svojim stilom igre nervozu i rasutu energiju rivala pretvaraju u sigurnu pobedu. Da bi se probio Danil Medvedev kada igra onako kako ume, potrebni su strpljenje, raznovrsnost i mentalna i fizička snaga da se bude na terenu koliko god je potrebno.

Malo ko je 27-godišnjem Rusu davao šanse u polufinalu protiv Alkarasa, ali Španac je bio nervozan, promašivao nešto više nego inače, prelako povlačio obarač, a Medvedev se promašajima hranio, pretvarao se u zid i terao Karlitosa da još više promašuje.

Put do finala, Novak Đoković:

Aleksandr Miler 6:0, 6:2, 6:3
Bernabe Zapata Miraljes 6:4, 6:1, 6:1
Laslo Đere 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3
Borna Gojo 6:2, 7:5, 6:4
Tejlor Fric 6:1, 6:4, 6:4
Ben Šelton 6:3, 6:2, 7:6 (7-4)

Đoković se već našao u takvim bitkama sa Medvedevom – kada su obojica na gornjoj granici, to se pretvara u rovovsku borbu, u beskrajne razmene i nadmudrivanje koje izazivaju uzdahe na stadionu i pred ekranima. Novak sigurno neće biti preagresivan, kao što je Alkaras često bio, ali neće smeti da bude ni pasivan – delikatna je to ravnoteža i Đoković će taktiku prilagođavati zavisno od nivoa igre pritivnika, ali i sopstvenog osećaja na terenu.

– Novak kada izgubi, nikada nije isti posle, ima drugačiji mentalitet. Ja sam ga dobio tad na US openu, odmah mi se revanširao u Bersiju. Sada ga je Alkaras pobedio na Vimbldonu, pa izgubio u Sinsinatiju. Zato Novak ima 23 slema, sve te masterse i nedelje na mestu broju jedan. Znam da će biti deset puta bolji nego u tom finalu, pa zato i ja moram da pokušam da budem deset puta bolji – rekao je Medvedev.

Dosad na turniru Đokoviću servis nije naročito dobro funkcionisao, kao i u nekim važnim mečevima u bližoj prošlosti. Sada će biti od naročite važnosti, da se uzme koliko god je moguće lakih poena protiv čoveka koji stoji praktično u ogradi. Alkaras je imao uspeha sa servis-volejem, ali je i neke važne poene izgubio tako previše koristeći tu taktiku. I Novak je u prošlosti koristio daleku poziciju Rusa na riternu da tako osvaja poene, i to govori koliko je Medvedev zapravo nezgodan.

On je verovatno jedini igrač na svetu zbog kojeg je Novak prinuđen da od starta promeni uobičajeni režim rada i da pokuša nešto novo. Zato mu često i nije komforno sa Rusom na terenu.

Ove godine je Medvedev imao velike oscilacije. Počeo je na dnu, porazom od Korde na Australijan openu, ali se povratio na onom betonu pre šljake titulama u Roterdamu, Dohi i Dubaiju, gde je pobedio i Novaka, te mu se tako revanširao za poraz u Adelejdu.

Igrao je i finale Indijan Velsa, osvojio Majami, a potom i svoj prvi masters na šljaci (u Rimu). Kiksnuo je na Rolan Garosu, stigao do polufinala Vimbldona, a na američkoj turneji je izgubio od De Minora u Torontu, da bi u Sinsinatiju bio poražen od Zvereva u svom drugom meču.

Put do finala, Danil Medvedev:

Atila Balaž 6:1, 6:1, 6:0
Kris O’Konel 6:2, 6:2, 6:7 (6-8), 6:2
Sebastijan Baez 6:2, 6:2, 7:6 (8-6)
Aleks de Minor 2:6, 6:4, 6:1, 6:2
Andrej Rubljov 6:4, 6:3, 6:4
Karlos Alkaras 7:6 (7-3), 6:1, 3:6, 6:3

Ništa nije nagoveštavalo niz pobeda u Njujorku – kao i obično, Rus je malo lutao emotivno, tu i tamo davao pokoji set ili niz gemova, ali kada je bilo najvažnije, zapanjio je svet pobedom nad Alkarasom. Iznenadila je spremnost da više rizikuje na forhendu, da odapinje pasinge iz riterna, a defanzivom i kontrama naudio je Karlitosu onako kako to inače Španac radi drugima.

Preduslov za sve to bio je izvrstan servis. Đoković je bolji na riternu od Alkarasa, a njegovi navijači nadaju se i da Medvedev ne može na dva velika meča u nizu da bude tako impresivan na početnom udarcu, kao i da je Rus ipak izgubio malo goriva trčeći na projektile Španca.

U trenutku Đokovićeve konferencije za medije, drugo polufinale bilo je u toku, a jedan od novinara konstatovao je da Alkaras igra odlično i da je izgubio prvi set.

– To se dešava kada igraš sa Medvedevom – nasmejao se Novak, koji ima skor 9-5 sa suparnikom u finalu, i dodao:

– Medvedev kao oružje ima izuzetno precizan i jak servis, brz i jak u pokretu, na svoje servis gemove voli da igra brzo i da forsira rivala. Brzo sve prolazi, zato je važno da ja igram u svom ritmu. Očigledno mu nešto veoma odgovara ovde.

Đokovićeva svakodnevica, još jedan meč za istoriju – neka u nedelju na ponedeljak budu suze radosnice, neka bude 24, i neka to bude kruna divnog sportskog dana za Srbiju i sve nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here