Eran Zahavi (32), udarna igla izraelske reprezentacije, mogao bi da postene i najbolji strelac u ikada kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali za to treba da protiv Makedonije u Skoplju u poslednjem kolu u G grupi postigne het-trik. 

Sva pažnja ljubitelja fudbala u Izraelu danas je usmerena na prijateljsku utakmicu bivših svetskih prvaka. Najveće zvezde dve južnoameričke reprezentacije, a saigrači u Barseloni Lionel Mesi (Argentina) i Luis Suarez (Urugvaj) nameriće se jedan na drugog u Tel Avivu.

Izraelce će već u utorak da zaokoplja njihova selekcija, koja nema šansu da se domogne Evropskog šampionata (jedino veliko takmičenje bilo joj je Svetsko prvenstvo u Meksiku 1970), ali može da da najboljeg strelca u istoriji kvalifikacija. Eranu Zahaviju, poslednje četiri godine golgeteru kineskog kluba Gvangdžu Rič end Fors u kojem je trener Dragan Stojković, potrebno je da na stadionu “Toše Proeski” postigne najmanje tri pogotka.

Kada bi dao i dva, stao bi rame uz rame s poljskim asom Robertom Levandovskim (2016) i napadačem Severne Irske Dejvidom Hilijem (2008), koji su sa po 13 golova najubojitiji ikada. Kada bi dao dva, bio bi najbolji strelac ovih kvalifikacija, jer je za sada u vođstvu engleska uzdanica Hari Kejn s 12.

Kad bi dao i jedan, poravnao bi se s njim u jednom drugom rekordu. Totenhemov as, strelac i u poslednjem meču Gordog Albiona, u pobedi s 4:0 protiv Kosova u Prištini, zatresao je mrežu bar jednom na osam utakmica, dakle na svim mečevima Engleske. U osam susreta strelac je bio i Slovenac Zlatko Zahovič, nekadašnji Partizanov igrač, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000, a i Zlatan Ibrahimović za 2016, s tim da se švedskom asu kao sedma i osma utakmica računa skandinavski megdan u plej-ofu, u kojem je otpala Danska.

Kakve će sreće biti Zahavi u Skoplju zavisi, naravno, i od poslovođe Izraela Bibrasa Natha (31), najboljeg igrača Miloševićevih “crno-belih”.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here