pixabay.com
Američki avioni F-35

Poljske vazduhoplovne snage dobiće ozbiljno pojačanje – avione pete generacije. Rusija mora da razmisli o tome kako da se zaštiti od potencijalno neprijateljskih akcija NATO. Potrebno je dejstvovati na moru, kopnu i u vazduhu.

Do 2026. godine, poljsko vazduhoplovstvo će dobiti 35 višenamenskih lovaca F-35. Ova kupovina će ozbiljno promeniti vazduhoplovne snage zemlje – avioni pete generacije činiće više od dve trećine udarnih aviona vazdušnih snaga Poljske, a preostalih 48 lovaca F-16 koristiće se zajedno sa F-35, sa ostvarivanjem maksimalnog potencijala za zajedničke borbene operacije lovaca raznih generacija, piše vojni analitičar Dmitrij Kornjev u autorskom tekstu.

Poljska prelazi na lovce pete generacije

Rusija treba da razmisli o činjenici da se menjaju i odnosi snaga u baltičkim zemljama. Može se predvideti da će za pet do šest godina ruske vazduhoplovne snage dobiti desetine Su-57, koji će imati sve savremene mogućnosti poput interakcije sa bespilotnim letilicama. Ali do tog trenutka, pojaviće se jedna država na zapadnoj granici Rusije koja će imati skoro isto toliko aviona pete generacije.

F-35 je pravi borbeni avion koji, iako ima svoje manjkavosti, već ima iskustva u vojnim operacijama u Siriji gde ga je Izrael koristio protiv Hezbolaha. Su-57 je takođe uspešno prošao “proveru” u Siriji, ali mora se shvatiti da teroristi protiv kojih su se borili ruski lovci nisu imali ozbiljnu protivvazdušnu odbranu.

Rusija se uzda u Baltičku flotu

Kako se Rusija može suprotstaviti poljskim F-35? Najbolje rešenje je organizovanje interakcije različitih snaga – PVO, mornarice i borbenih aviona, to jest napredna sredstva za otkrivanje, suprotstavljanje i uništavanje treba da funkcionišu kao jedan organizam.

Za uspostavljanje ove “spone” može se na različite načini koristiti Baltička flota, kako korvete projekta 20380 koje su opremljene savremenim raketnim sistemima “Redut”, tako i podmornice tipa 06363 opremljene raketama “Kalibar” koje se mogu koristiti za uništenje infrastrukturnih objekata, kao što su aerodromi i komunikacioni centri.

Su-35 može pobediti F-35, ali…

Međutim, treba napomenuti da uz pravi nivo interakcije, avioni prethodne generacije koji su efikasni u vazdušnim borbama, mogu postati ozbiljan problem za F-35 i delovati ništa gore od Su-57.

Pre svega na pamet pada kombinacija dva aviona četvrte generacije: Su-35 i MiG-31. Međutim, u realnoj vazdušnoj borbi F-35 će ih otkriti mnogo pre nego što oni njega otkriju i verovatno će se poljske (američke) rakete do tada već približiti ruskim avionima.

Tokom susreta sa avionima četvrte generacije glavni adut stelt aviona, u koje spada i F-35, je upravo vazdušna borba na velikom rastojanju. Međutim, ako se pobegne od raketa, Su-35 će u bliskoj vazdušnoj borbi možda nadmašiti F-35. Upravo avioni četvrte generacije Su-27/Su-35 su najsavremenije supermanevarske letelice, a u bliskoj vazdušnoj borbi to je glavni faktor.

Pomoći će i S-400

Na kopnu i na moru avionu F-35 mogu pokušati da se suprotstave protivavionski raketni sistemi S-400 sa raketama tipa 40N6 (prema zvaničnim podacima, domet uništenja je do 380 kilometara, visina na kojoj može pogoditi metu je do 35 kilometara, a prosečna brzina je 1190 m\s), koje bi mogle uništiti F-35 pre nego što ti avioni stignu do linije primene svojih raketnih sistema.

Na kraju treba spomenuti da će F-35 moći da koristi nuklearne bombe. Ali mnogi avioni, na primer Su-30 koje je Rusija isporučila Indiji, imaju tu sposobnost. Glavno je da Poljska nema i ne može imati nuklearne bombe – doktrine nuklearnih država ne predviđaju prenošenje oružja ove vrste u zemlje koje nisu članice nuklearnog kluba.

Generalno gledano, ne treba se brinuti da će poljski avioni pretvoriti Moskvu u nuklearni pepeo. Realniji strahovi su drugačiji. Ako Poljska sprovede sve planove za modernizaciju vazduhoplovnih snaga, njihov izgled će se ozbiljno promeniti. Već sada Rusija treba da razmišlja o suprotstavljanju budućoj realnosti. To se poklapa sa razvojem savremenih Oružanih snaga Ruske Federacije i ne bi trebalo da postane globalni problem. Razvoj modernih sistema naoružanja i traženje odgovora na ove izazove je redovan zadatak.

2 COMMENTS

  1. Mozda ce poljski lovci i bombarderi poleteti ka Rusiji,mozda,nekad,ko zna. Ali,trebalo bi onda da se zapitaju,gde ce se posle toga vratiti,na kom ce aerodromu i u kojoj drzavi sleteti. Sigurno,dok se oni vrate do poljske,dobrog dela poljske sigurno vise nece biti. Zar mislite da ce Rusija sedeti u nekom cosetu i plasljivo to posmatrati. Ne lozite ljude pricama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here