Tanjug
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je dobio preliminaran datum 25. novembar za susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Vučić je, upitan za susret sa Putinom i energetskom situacijom, kazao da samo neozbiljni ljudi mogu da govore da je situacija u potpunosti stabilna i sigurna.

– Mi smo verovali da će cena gasa da pada na tržištu, ali naše analize nisu ispravne. Danas je na berzi u Holandiji, koja je referentna za Evropu, cena gasa 1.200 dolara po 1.000 kubnih metara. Mi kupujemo gas za 270 dolara – objasnio je on.

Vučić je podsetio da imamo ugovor za uvoz gasa iz Rusije po toj ceni do kraja godine, i rekao “zamislite šta ćemo posle 1. januara”.

Rekao je da trošimo prosečnih 6,5 miliona kubnih metara gasa, a trošićemo 11 miliona kubnih metara. Vučić je kazao da imamo gasa u skladištu i da ne podnosi kada ga trošimo, kao sada, jer se skladište čuva za crne dane.

Kazao je da mu je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao da sve zavisi od Putina. Ono što nam sada Rusi nude, a to je formula 70 odsto od tržišne cene i 30 odsto naftne formule, što je bliže 780 dolara, znači da bi cena bila tri puta veća nego danas.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here