wikipedia.org
Adolf Hitler

Gornji dom francuskog parlamenta – Senat je 75 godina čuvao je sramotnu tajnu, odnosno predmet – bistu Adolfa Hitlera.

Da ona uopšte postoji otkrila je istraga lista Mond i novinara Olivijea Feja. Uz bistu je pronađena i nacistička zastava, dimenzija tri puta dva metra, kao i brojni dokumenti iz perioda okupacije. Istraga je i počela zbog glasina da francuski Senat krije bistu Hitlera iz Drugog svetskog rata.

Nakon dužeg ćutanja zvaničnika, Olivije je konačno dobio potvrdu od glavnog arhitekte Senata, Demijana Dešeletaa koji ga je pitao:

“Kako ste uopšte saznali za to?”

Zašto je ova bista bila sakrivena?

Za javnost je važna priča o bisti i zastavi, kao i zašto su tako dugo skrivane.

U avgustu 1944. godine, nemačka vojska se predala posle borbe sa francuskom vojskom i pokretom otpora. Ista slika se mogla videti i u zgradi pored, poznatoj kao Mali Luksemburg (Petit Luxembourg), koja je tada bila rezidencija nemačkog ratnog komandanta Huga Šperla.

Prema rečima istoričarke Sesil Depreri, oslobođena Francuska je bila u trenutku ekstaze.

“Zastave su uzimane kao trofeji. Crno tržište nacističke robe je procvetalo i još uvek ga ima”, rekla je Depreri.

Negde u tom haosu, neko iz Luksemburške palate mora da je sakrio jednu od Hitlerovih bista i zastavu. Stvari su bile prekrivene i sakrivene u podrumu, a za njih je znao mali broj ljudi koji je tu radio.

“Mislim da s vremena na vreme oni koji su tu radili su dolazili da bace pogled na to što se našlo u podrumu”, rekao je Fej.

Šta je ostalo iz rata?

Manja tajna, ali uvek zabranjena za posetioce je podzemni betonski bunker u vrtovima Malog Luksemburga. Bunker je sagrađen pre rata kao sklonište za poslanike i verovatno je korišćen kao skladište za vreme okupacije.

Izgleda kao vremenska kapsula – u njoj se nalazi ciklomotor za punjenje baterija u slučaju nestanka struje, gumena zaštitna odela koja su se koristila tokom napada gasom i ratni radio. Tamo se nalaze i dve vojne relikvije nemačke vojske: kutija u kojoj se nalazi aparat za disanje i lampa na gas.

U odgovoru Mondu, Senat je napravio popis svega što je nemačka vojska ostavila. Na spisku su i dokumenti i razni predmeti sa pečatom Trećeg rajha.

Ostalo je i osetljivo pitanje, šta učiniti sa groznim nacističkim nasleđem?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime