pixabay.com

Roditelji treba da znaju da ako dete ima “pametni” telefon, i ako se nalazi samo u svojoj sobi, da je to isto kao da je na ulici. Sve opasnosti koje postoje u stvarnom svetu mogu postojati i u virtuelnom svetu. I zato roditelji moraju kontrolisati šta dete prati preko interneta, ali moraju da nauče mališane da sami prepoznaju opasnosti i da se zaštite – kaže u razgovoru za “Vesti” dr Zoran Milivojević, psihoterapeut.

– Opasnosti na društvenim mrežama su brojne, od toga da neki pedofil pikira dete, preko ismevanja i zlostavljanja deteta od njegovih vršnjaka, razvijanja raznih oblika zavisnosti od različitih sadržaja, pa i do raznoraznih izazova kojima dete treba da pokaže drugima da je dovoljno hrabro, spretno itd. Dva potvrđena samoubistva (Italija i Trinidad) u najnovijoj verziji izazova stezanja vrata i onesvešćivanja samo su dokaz da su deca lakomislena i da pristaju na nerazumne izazove. To posebno važi za decu od devet do deset godina, jer oni čine subkulturu o kojima stariji nedovoljno znaju – kaže naš sagovornik i dodaje da upravo zbog toga ove mreže bi morale da sklanjaju takve sadržaje, kao i da proveravaju koliko godina imaju oni koji otvaraju naloge na tim mrežama.

Raznim zloupotrebama na internetu nisu podložna samo deca, nego i odrasli, a na pitanje koliko su zreli ljudi skloni manipulaciji, dr Milivojević odgovara da to “zavisi od osobe do osobe”.

– Mnoge prevare su usmerene na iskorišćavanje ljudskih slabosti. Među najpoznatijima je “nigerijska prevara” kada dobijate imejl da ste nasledili od nekoga ko se preziva kao i vi nekoliko miliona dolara. Samo, da biste dobili taj novac, morate vi da pošaljete novac kako bi vam prebacili milione.

Dr Milivojević navodi da prevara preko interneta ima onoliko koliko ih ima i u stvarnom životu.

– Zato bi odrasli trebalo da obuzdaju ono lakoverno “dete u sebi” koje je naivno i koje optimistički gleda na razne primamljive ponude – zaključuje ovaj stručnjak.

Usamljeni kao meta

– Pored ciljanja ljudske pohlepe, postoje i oni koji targetiraju ljude koji su usamljeni, nezadovoljni svojim ljubavnim životom. Tipično je da neko dobije poruku od lepe, mlade žene iz neke egzotične zemlje. Nakon višemesečne prepiske ona se požali da teško živi i da joj je potrebna novčana pomoć – kaže ovaj ugledni psihoteraput.