Pixabay
Ilustracija

Rizik za duži i širi nestanak električne energije, takozvani “blekaut”, prema mrežnim operaterima u Austriji narednih godina biće sve veći.

Prelazak na nove izvore energije su, kada je reč o bezbednosti snabdevanja, najveći izazov, navedneo je na forumu o bezbednosni snabdevanja električnom energijom.

Ministarstvo odbrane je procenilo rizik od “blekauta” u Austriji, u aktuelnom izveštaju, veoma visokim, preneo je Joanes Cimerberger, direktor operatera “Linc Štrom”.

Ukazao je da je do poremećaja u evropskoj mreži i “blekauta” došlo početkom godine na jugoistoku Evrope, kada je ispadanje jednog postrojenja u Hrvatskoj došlo do šireg poremećaja u snabdevanju strujom u delovima jugoistočne Evrope.

Nestanak struje se dogodio, kaže Cimerberger, u roku od svega 43 sekunde.

“To ide tako brzo da čovek ne može da preduzme odgovarajuće mere”, objasnio je on.

U Austriji, objasnio je pokazalo se da postoje bezbednosni mehanizmi koji su dobro odreagovali, pa je mreža stabilizovana za samo sat vremena. Zadatak operatera u narednim godinama biće pre svega da se pripremi za mogući “Blekaut” sa ciljem sprečavanja šireg nestajanja struje, rečeno je na Forumu.

U Austriji se vežba redovno slučaj “Blekauta”, i preduzimaju druge mere, kao što je obuka osoblja.

Cimerberg ukazuje da će u buduchnosti biti potrebno dodatno finansiranje kako bi se osigurala bezbednost u snabdevanju energijom. Direktor “Viner nece” Tomas Maderbaher kaže da je neophodno upostaviti kapacitete kojim bi se moglo upravljati, a obnovljivi izvori nemaju te mogućnosti, zbog čega se još uvek moraju koristiti fosilni izbori.

“Važno je da se prilikom prelaska na obnovljive izvore pripadi da postoji i dalje kapacitet kojim se može upravljati. Neophodan je postepeni prelazak”, objasnio je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime