Mrtva trka na izborima u Ukrajini

0

Pravo glasa imalo je 37 miliona Ukrajinaca

 

Viktor Janukovič je u blagoj prednosti nad Julijom Timošenko, na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova. Izborna komisija saopštila da je Janukovič dobio 48,29, a Timošenkova 46,08 odsto glasova.

 

Posle obrade skoro 95 odsto elektronskih izveštaja izbornih komisija, na predsedničkim izborima u Ukrajini vodi lider opozicione Partije regiona Viktor Janukovič sa 2,2 odsto više od aktuelne premijerke Julije Timošenko.

 

Posmatračke misije parlamentarnih skupština OEBS-a i Zajednice Nezavisnih Država (ZND) ocenile su danas da je drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini odgovarao demokratskim normama i međunarodnim standardima, prenele su ruske novinske agencije.

”Jučerašnje glasanje bio je impresivan izraz demokratskih izbora", izjavio je, na pres konferenciji šef posmatračke misije OEBS-a Žoao Soareš.

Prema podacima Centralne izborne komisije, Janukovič za sada ima 48,29 odsto glasova birača, a Timošenkova 46,08 odsto. Protiv oba kandidata glasalo je 4,43 odsto birača, navela je agencija Itar-Tas.

 

Zamenik predsednika Centralne komisije Andrej Magera saopštio je da je već dobijeno 30.000 izveštaja i da proces njihove predaje teče normalno. Ruska agencija navodi da ima više od 33.000 biračkih mesta.

 

Viktor Janukovič noćas je proglasio apsolutnu pobedu na predsedničkim izborima, rekavši da će mu osnovni zadatak na dužnosti šefa države biti reforme, kako bi se Ukrajina izborila sa ekonomskom krizom.

 

Aktuelna premijerka, Julija Timošenko je, međutim, odbila da prizna poraz, smatrajući da je prerano reći ko je pobedio na osnovu anketiranja birača i da treba sačekati zvanične podatke.

Oba kandidata izrazila su zabrinutost zbog moguće izborne krađe, najavivši da će u tom slučaju osporiti izborne rezultate na sudu, ili uličnim demonstracijama.

 

Inače, oba pretendenta su poznate figure ukrajinske politike.

 

Za 59-ogodišnjeg Janukoviča ovi izbori su drugi pohod na vlast, pošto se kandidovao i na izborima 2004, koji su prerasli u narandžastu revoluciju. To mu je dalo pravo da izjavi da on odavno stoji u redu za predsedničku funkciju.

 

Protest feministkinja
U Kijevu, na biračkom mestu br. 20, gde je glasao i Viktor Janukovič, nekoliko aktivistkinja radikalnog feminističkog pokreta obnažile su se do pojasa i počele su da uzvikuju: „Dosta je bilo silovanja zemlje!“. One su istakle da ne podržavaju nijednog od pretendenata na funkciju šefa države.

S druge strane, 49-godišnja Timošenkova, koja se dugo godina nalazi u rukovodećem vrhu Ukrajine, ipak nastupa na ovim izborima kao debitantkinja. Julija Timošenko je juče rano ujutru glasala u svom rodnom Dnjepropetrovsku. Sa njom su na biralište izašli muž Aleksandar i ćerka Jevgenija.

„Glasala sam za budućnost lepe evropske države“, rekla je ona i dodala da je u toku popodneva planirala da se vrati u Kijev.

Viktor Janukovič je na svoje biračko mesto u Kijevu došao bez porodice, u pratnji narodnih poslanika, i istakao da je glasao za dobre promene u načinu života.
„Siguran sam da je ukrajinski narod zaslužio bolji život i zato sam glasao za dobre promene, za stabilnost i jaku Ukrajinu“, rekao je Janukovič.

Izbori u brojkama
34.000 biračkih mesta
76 država sveta u kojima je omogućeno glasanje za građane Ukrajine
3.780 međunarodnih posmatrača (12.000 ih je bilo na izborima 2004. godine)

Dok su rezultati prvog kruga bili sasvim predvidljivi, dotle ovoga puta oprezni politikolozi, bez obzira na deset odsto prednosti Janukoviča od 17. januara, nisu žurili sa prognozama. Ishod je. po njima, umnogome trebalo da zavisi od toga kome su svoje glasove rešili da daju birači koji su u prvom krugu glasali za ostale kandidate.

 

To se pre svega odnosilo na 13,05 odsto glasova datih bankaru Sergeju Tigipku, koji je bio trećeplasirani. I Janukovič i Timošenkova su protekle tri sedmice pokušavali da ga privuku na svoju stranu, ali je on sam, bez obzira na obećanu premijersku fotelju, ostao na podjednakoj udaljenosti od oba pretendenta na predsedničku funkciju.

Stručnjaci su juče sumnjali u to da će rezultati izbora, kakvi god da budu, doneti željenu stabilnost Ukrajini, tim pre što je Timošenkova prošle sedmice izjavila da je spremna da izvede ljude na ulicu ukoliko drugi krug protekne nepošteno.

Izborni štab Viktora Janukoviča optužio je suprotnu stranu za štampanje drugačijih biračkih listića u nekoliko biračkih jedinica. Na tom novom izbornom listiću broj izborne jedinice razlikovao se od broja na kontrolnom listiću.

 

Funkcioner Timošenkove nađen mrtav

Aleksandar Turčinov, sekretar Izborne komisije u Ivano-Frankovskoj oblasti, iz redova bloka Julije Timošenko, pronađen je mrtav, a iz premijerkinog štaba su naveli da je ubijen tako što mu je razbijena lobanja. Međutim, predstavnici policije ubrzo su opovrgli tu vest. „Sekretar izbornog okruga br. 85 zaista je umro, ali ne nasilnom smrću, već od srca. Prema prvim informacijama, doživeo je infarkt“, objavila je ukrajinska policija.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here