Mrtvom Hodži oduzimaju ordenje?

0

Narodni heroj Jugoslavije: Enver Hodža

"Utvrdili smo da Enver Hodža još nosi zvanja i oznake narodnog heroja, heroja socijalističkog rada i druga albanska priznanja", izjavio je direktor Centra za priznanje, Adrijan Kati, navodeći da, dugogodišnjem vođi, zbog načina na koji je vladao, treba oduzeti te počasti.

U zahtevu upućenom predsedniku Bamiru Topiju, Centar apeluje i da Hodža, državnim dekretom, ostane i bez zvanja narodnog heroja Jugoslavije i narodnog heroja SSSR-a.

Komunistički diktator je rado, prilikom pojavljivanja u javnosti, na svečanim ceremonijama ili vojnim paradama, nosio na grudima "gomilu" ordenja, kakvu nije imao niko drugi u njegovoj zemlji.

"Bilo bi moralno da Hodža ostane bez svih odlikovanja, najkasnije do obeležavanja 20-godišnjice rušenja njegove statue u albanskoj prestonici", smatra Kati.

 

Čvrsta ruka: Enver Hodža

Statuu komunističkog lidera u centru Tirane srušila je, u februaru 1991, masa naroda koja je tim činom želela da pokaže da je Albanija raskrstila s prošlošću, u kojoj je bila najzaostalija zemlja Evrope.

Novi vlastodršci su, potom, slavodobitno objavili da je njihova zemlja izašla iz višedecenijskog perioda "mraka i straha".

Hodža je na čelo Albanije došao na završetku Drugog svetskog rata, u kom je predvodio partizanski pokret u borbi protiv fašističkih italijanskih i nemačkih okupacionih snaga i monarhističkog režima.

Čvrstom rukom vodio je Albaniju do smrti u aprilu 1985, pet godina pre nego što je u zemlji srušen komunizam.

Istoričari su u novije vreme objavljivali da je, tokom Hodžine vladavine, u zemlji likvidirano oko 5.000 muškaraca i 450 žena, kao i da je u zatvorima bilo 35.135 ljudi, od kojih je više od 1.000 tamo umrlo. Listom se radilo o političkim protivnicima režima.

 

Ugledan u Kini: Poster koji prikazuje Mao-a i Envera Hodžu

Mnoge porodice nikada nisu saznale šta je bilo s njihovim najbližima, mada i dalje pokušavaju da otkriju istinu.

Kati smatra da albanski političari još nisu adekvatno osudili zločine za koje je odgovoran Enver Hodža.

Hodžinoj supruzi Nedžmiji i njegovom nasledniku (kog je sam izabrao) Ramizu Aljiji suđeno je zbog finansijskih malverzacija.

Nedžmija je oštro protestovala kad je nova vlast odbila da Hodži dodeli zvanje veterana Drugog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here