pixabay.com

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da dugogodišnje precrtavanje ćiriličnih naziva mesta u Federaciji BiH jasno potvrđuje da mržnja prema Srbima i dalje traje.

“Nedavno je precrtana ćirilica na svim putokazima koji se nalaze na putu od Mostara do Drvara. Jedan od brojnih dokaza netrpeljivosti prema Srbima jeste sramna odluka Gradskog veća Mostara od 14. novembra da nazivi naseljenih mesta, naselja, ulica i trgova budu ispisani samo na latinici”, istakao je Linta u saopštenju.

On je podsetio da je Gradsko veće Mostara odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

“Očigledno je da ni malobrojni Srbi nisu dobrodošli i da im se šalje poruka da se isele sa svojih vekovnih ognjišta”, rekao je Linta.

On je napomenuo da policija i drugi nadležni organi u Federaciji BiH nisu ništa učinili u prethodnom periodu da se pronađu počinioci ovih vandalskih činova i da budu kažnjeni.

“Uvođenje dvojezičnih natpisa utvrđeno je Pravilnikom o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu 1. januara 2007. godine a dvojezični natpisi postavljeni su tek 2009. godine. Međutim, mnogi natpisi na ćirilici koji su tada postavljeni u Federaciji BiH su odmah precrtani ili su izbrisani. Takva se situacija ponavljala u velikom broju slučajeva”, kaže Linta.

Pored toga, u značajnom broju slučajeva na saobraćajnim znakovima mogu se vidjeti nacistički simboli, ratnohučkačke poruke i uvredljivi nazivi prema Srbima (ustaško slovo U, Alahu-ekber, Srbe na vrbe i dr.)

“Ima čak slučajeva da saobraćajni znakovi stoje precrtani skoro godinu dana čime se šalje preteća poruka da u Federaciji BiH apsolutno nema mesta za ćirilicu, a time ni za Srbe”, istakao je Linta.

4 COMMENTS

  1. Искомплексирани морони!!! Њихови преци су Срби и писали су ћирилицом.Да сам на њиховом месту,вратио би се својим коренима,дакле православној вери и на презиме би додао”ић”. Онда би то бреме коначно спало са мене и био би миран и срећан човек,без мржње и жеље за туђом несрећом.

    • Nasa se prezimena zavrsavaju na IC,ali dobro bi bilo da se tacno zna od kuda i ko nam je dao ta prezimena da se zavrsavaju na IC.Kada bi znali ko nam je dao taj IC mislim da mi svi trazili s´pravom da se IC izbrise.

  2. Polupismenima smeta i Latinica i Cirilica,jer oni su polupismeni tacno je sto napisa mia i Cirilica i Latinica su Srbska pisma,ali nije problem sto ih drugi nazivaju Hrvatskim ili Bosnjackim ili Crnogorskim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here