EPA/Malton Dibra

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za poslanika Armend Muja podelio je izveštaj u kojem je analizirano genetsko poreklo naroda, a u kome se kaže da je više od 60 odsto genetskog porekla Albanaca slično Srbima.

“Albanci se od Srba razlikuju po većem sadržaju DNK u R1B (Zapadna Evropa) i manjoj težini DNK u centralnoj Evropi. Ispostavilo se da je genetsko poreklo Albanaca slično Grcima, Sicilijancima, Srbima i Vlasima”, rečeno je između ostalog u studiji koju je Muja podelio putem društvene mreže Fejsbuk u julu 2018. godine.

Dalje se navodi da Srbi nisu kompaktna slovenska grupa i da sa Albancima dele više obeležja.

“Glavna poruka je da albansko stanovništvo deli biološke osobine autohtone populacije, tipične za jugoistočnu Evropu. Sekundarna poruka je da Srbi ne ispadaju kao kompaktna slovenska grupa. To može biti pokazatelj da je srpstvo i panslovenski pojam socijalna konstrukcija. Prema studiji, ovaj socijalni konstrukt izgrađen je asimilacijom lokalnog stanovništva, koje mnoge karakteristike deli sa Albancima. Dakle, statistički podaci osmišljeni su tako da statistički protivreče pretpostavci da su Albanci hrlili na Kosovo, a da su Srbi istorijski naselili ovu zemlju”, napisao je Muja.

Komentari ispod Mujinog posta nisu naklonjeni ovim tvrdnjama. Pojedini korisnici Fejsbuka su prokomentarisali da su iznenađeni činjenicom da univerzitetski profesor distribuira ovakav sadržaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here