Foto: Tanjug/AP
Đani Infantino

Predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino, jedan je od onih koji se zalaže za pomeranje Svetskog prvenstva u fudbalu, a sada je iznenadio i izjavom da bi to pozitivno uticalo na migrante.

Infantino smatra da bi eventualni Mundijal na svake dve godine dao nadu nekim državama, ali ti komentari su odmah naišli i na kritike.

– Moramo da im damo priliku, dostojanstvo, a ne milostinju. Moramo da dozvolimo ostatku sveta da učestvuje. Moramo da damo nadu Afrikancima kako ne bi prelazili Mediteran da bi možda pronašli bolji život, ali verovatnije smrt u moru – rekao je Đani Infantino.

On je ovde aludirao na podatak da je više od 23.000 ljudi izgubilo život pokušavajući da ode u zapadnoevropske zemlje.

Na Infantinov kometar su reagovali i Endru Strohlajn, direktor za medije u “Human Rights Watch”, kao i Toni Barnet iz “Kick it Out” organizacije.

“Moje kolege intervjuišu izbeglice širom sveta svakog dana. Nikada ne spominju Svetski kup”, napisao je Strohlajn na svom Tviter profilu, a ništa blaži nije bio ni Barnet.

“FIFA je organizacija koja ostvaruje više milijardi profita. Oni već imaju sredstva ulaganje i stvaranje prilika za ugrožene ljude širom sveta”.

Treba napomenuti i to da je CAF (Afrička kuća fudbala) podržala ideju FIFA da se Mundijal održava na svake dve godine, za razliku od KONMEBOL i UEFA.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here