Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Čeferin

Predsednik Fife Đani Infantino uzburkao je svetsku javnost inicijativom za održavanje Svetskog prvenstva svake druge godine, a protiv takve ideje su najtrofejnije fudbalske nacije i krovne organizacije fudbalske Evrope i Južne Amerike.

Najveće fudbalske nacije suprotstavljaju se ideji da se Mundijal održava na dve godine, a protiv je i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin.

– Evropa i Južna Amerika su protiv, a odatle potiču svi dosadašnji svetski šampioni. Svetski kup mora da bude na svake četiri godine kako bi bio interesantan. S druge strane, ako bi bio svake druge godine, to bi upropastilo ženski fudbal, jer bi se poklapao sa njihovim prvenstvima sveta, u slučaju da pređe na neparne godine – rekao je Čeferin.

Takođe, organizacija Mundijala na svake dve godine potpuno bi poremetio kalendare takmičenja, naročito kontinentalna prvenstva i Olimpijske igre.

– Ako bi Mundijal ostao u parnim godinama, onda bi se održavao istog leta kada su Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo. Mnogo toga je pogrešno, to je prosto loša ideja i neće se realizovati, mi se tome suprotstavljamo – rekao je prvi čovek Evropeke kuće fudbala.

Infantinovu inicijativu navodno podržava dve trećine članica svetske kuće fudbala, a Fifa je objavila da bi organizacija Mundijala na svake dve godine donela dodatnu finansijsku korist od skoro četiri milijarde evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here