MUP: Skoro svi vidovi kriminala u padu

0

Veljović, koji je karijeru započeo kao inspektor, tvrdi da leglo zla u privrednom kriminalu koji je istovremeno i najveća pretnja za državni sistem jer je reč o nevidljivim prestupima.

 

Upravo zbog toga je suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije prirotiet srpske policije u ovom trenutku i u narednom periodu.

"Ako tu rešimo problem, a na putu smo da ga rešimo kako treba, onda smo rešili mnoga pitanja", naveo je Veljović koji kaže da je siguran da je privredni kriminal za razliku od opšteg u porastu.

U prilog tome on je rekao da u Beogradu poslednjih godina nema profesionalnih likvidacija izrazivši istovremeno uverenje da će nedavno ubistvo crnogorskog biznismena Branislava Šaranovića vrlo brzo biti rešeno.

Najbitnije je, kaže Veljović, to što policija Srbije, u saradnji sa BIA i sa drugim bezbednosnim službama, kontroliše sve organizovane kriminalne grupe na ovom području, ali i šire od Srbije.

"Policija Srbije je jedan od najbitnijih faktora stabilnosti na Balkanu, ali samo u saradnji sa drugim bezbednosnim strukturama", naveo je Veljović istakavši da srpska policijaima veoma dobru saradnju sa policijama u regionu – Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije.

On je, međutim, ukazao da se svakodnevno mora raditi na učvršhivanju te saradnje, pogotovo na planu organizovanog kriminala jer, kaže, nema te države u regionu koja može sama da se izbori protiv te pošasti.

Još jednom čestitajući pripadnicima BIA na spektakularnoj akciji zapelene droge u saradnji sa ameirčkom DEA, Veljović je objasnio da je i to jedan veliki plus za srpsku policiju koja je imala svoj udeo u meri u kojoj je to bilo neophodno.

On je to protumačio kao znak da, kako je rekao, "država staje na zdrave noge" i da bezbednost u Srbiji nema alternativu.

"Što se zaplene droge tiče, ona je za jednu trećinu viša nego prošle godine, ali to ne znači da smo rešili problem. Problem tek predstoji i tu policija neće imati milosti", rekao je prvi srpski policajac.

On je rekao da presecanje međunarodnog lanca u švercu kokainom nije završeno i da se u toj akciji mora ići do kraja jer ako se to ne učini onda, kaže, ta akcija neće imati pravi smisao.

Veljović kaže da je zaplena dve tone koakina tek početak rada BIA i policije koju koordinira specijalno tužilaštvo da nastavak sledi, kao i da je to u interesu države i svih nas.

Direktor policije kaže i da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti zadovoljavajuće iako, dodaje, ta zona uvek stvara mogućnost da dođe do pojedinačnih ekscesa.

"To, međutim, sigurno nije interes Srbije, ali je sigurno da je to interes nekog drugog, pre svega govorim o albanskim nacionalistima i teroristima", rekao je Veljović dodavši da svi problemi vezani za narkomaniju, organizovani kriminal i trgovinu ljudima dolaze s Kosova.

Prema njegovim rečima, najbitnije je da poslednje akcije zaplene oružja nije odrađivala Žandarmerija već je to radila multietnička policija što je najbolja poruka Preševu i Bujanovcu da policija nije neprijatelj tog naroda.

Što se Kosova tiče, Veljović je ocenio da je kriminal u centralnom delu južne srpske pokrajine "rak rana" ne samo Srbije, nego i šire.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here