pixabay.com

Dokumente, gotov novac, kreditne kartice i bitne podatke uvek nosite uz telo, najbolje u nekoj neupadljivoj torbici oko struka ispod odeće ili unutrašnjem džepu.

Ukoliko putujete samostalno, proverite sve adrese, gradove, telefone, imena svih lica, hotele i prenoćišta, kao i udaljenost odnosno kilometražu i troškove preko internet pretraživača.

Sve podatke, bitne brojeve telefona i rezervacije zapišite ili fotografišite i čuvajte na bezbednom mestu uvek sa vama. Dokumente, gotov novac, kreditne kartice i bitne podatke uvek nosite uz telo, najbolje u nekoj neupadljivoj torbici oko struka ispod odeće ili unutrašnjem džepu.

Maloletna lica

Ukoliko putuju samostalno, pri prelasku državne granice preporučujemo da imaju saglasnost oba roditelja za putovanje u inostranstvo , koja je overena u sudu ili opštini.

Ukoliko odlučite da putujete posredstvom turističke agencije, putujte preko agencija članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija Republike Srbije (www.yuta.rs). Agencije imaju profesionalne vodiče koji brinu o grupi koja putuje sa njima.

Preporučujemo i da se u diplomatsko-konzularnom predstavništvu zemlje u koju putujete informišete o propisima, kulturi i običajima, tradiciji, ponašanju, eventualnim ograničenjima u prenošenju robe (hrane, lekova itd) i drugo.

Takođe možete preko sajta Kluba putnika Srbije www.serbiatravelers.org da saznate iskustva i korisne savete onih koji su se vratili sa putovanja iz inostranstva, kao i da se upoznate sa mestima, običajima, propisima, tradicijom ishrane, ponašanja i oblačenja zemlje u koju putujete.

Putujte u društvu, putujte sa nekim ko zna neki svetski jezik ili jezik zemlje u koju putujete, a ukoliko putujete sami i ne govorite jezik zemlje u koju putujete, nabavite mali rečnik sa osnovnim frazama vezanim za putovanje. Poznavanje nekoliko reči jezika može pomoći u rešavanju brojnih situacija.

Ukoliko putujete vozom, možete proveriti preko internet pretraživača red vožnje svih vozova u Evropi, saznati praktične savete i podatke o železnicama širom sveta, tačne cene i vrste vozova, kao i neke promocije, pogodnosti ili druge korisne informacije.

Ukoliko putujete autobusom, na sajtovima www.eurolines.com, www.lasta.co.rs, www.bas.rs,www.srbija-tours.com nalaze se informacije o međunarodnim linijama, cenama i relacijama, autobuskih kompanija koje povezuju gradove EU sa većim gradovima u Republici Srbiji.

Ukoliko putujete avionom, širom Evrope postoje tzv. jeftini letovi, koji su ponekad najjeftiniji način putovanja između dve zemlje. Postoji više sajtova pomoću kojih se mogu tražiti jeftini letovi, a najpoznatiji su www.skyscanner.net, www.whichbudget.com i www.low-cost-airline-guide.com.

Ne zaboravite da kod uglavnom svih jeftinih letova postoji strogo ograničenje težine prtljaga i da se svako prekoračenje skupo naplaćuje.

Ako odlučite da putujete avionom, proverite kolike su aerodromske takse, ukoliko ih ima i ne zaboravite da je kontrola ručnog prtljaga vrlo stroga, tako da tečnost i predmete kao što su makazice, nožići i slično ne nosite sa sobom u ručnom prtljagu. Tačne spiskove stvari koje su dozvoljene u ručnom prtljagu možete videti na sajtovima avioprevoznika.

Pre polaska preporučujemo da na Internetu pogledate podatke o lokalnom prevozu u gradu u koji putujete. U velikim evropskim gradovima često je najbolja opcija metro, zbog velikih gužvi. Ukoliko planirate da koristite metro više dana, preporučujemo kartu za više vožnji (jeftinija je).

Preporuka za vozače

Podsećamo vozače da pre putovanja u inostranstvo:

– izvade međunarodnu vozačku dozvolu u nekoj od poslovnica AMSS i da je nose sa sobom zajedno sa nacionalnom vozačkom dozvolom tokom upravljanja vozilom u inostranstvu;

– izvade Međunarodnu kartu za osiguranje automobila (“zeleni karton”);

– izvade u AMSS punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ukoliko nisu vlasnici vozila;

– provere u kojim zemljama se plaćaju autoputevi, a gde su besplatni, da vas ne bi iznenadila cena putarine, kao i uslove za kupovinu vinjete – nalepnice koja služi kao dokaz plaćanja vremenski ograničenog prava na upotrebu određenih vrsta puteva.

Preporučujemo vozačima, da se pre polaska na put u neku od zemalja EU na sajtovimawww.viamichelin.com, AMSS www.amss.rs detaljno informišu o saobraćajnim propisima koji su važeći kod njih, troškovima puta, potrebnoj kilometraži. Savetujemo i korišćenje GPS uređaja.

U toku putovanja, savetujemo vozačima da prave češće pauze u vožnji radi odmora i da pre polaska naprave plan puta uz pomoć specijalizovanih sajtova na Internetu.

Tokom boravka u inostranstvu vozači bi trebalo da striktno poštuju pravila saobraćaja i saobraćajne znake s obzirom na visoke kazne za saobraćajne prekršaje u zemljama EU, stoji na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zdravstvena zaštita

Pre puta proverite zdravstveno stanje i informišite se preko sajta Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje www.rzzo.rs, o uslovima zdravstvene zaštite u inostranstvu. Raspitajte se i o uslugama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i o tome koje usluge plaćate lično, pa vam se posle refundiraju, a koje usluge osiguranje plaća umesto Vas.

Ne zaboravite da ponesete sa sobom polisu zdravstvenog osiguranja koju ste izvadili pre polaska, a u slučaju zdravstvenih problema u toku putovanja obratite se lokalnom lekaru. Ako u trenutku polaska na put pijete lekove, proverite da li je Vaš lek dozvoljen u zemlji u koju putujete. Najbolje je da sa sobom ponesete rezervnu količinu neophodnih lekova.

Voda sa slavine nije preporučljiva za piće u nekim zemljama, te se uvek raspitajte o tome kada stignete u neki grad.

Kada po ceo dan putujete, često niste u mogućnosti da operete ruke, pa je korisno imati vlažne maramice sa alkoholom u džepu, kao i flašicu vode i nešto za grickanje u rancu.

Budite “na vezi”

Pre putovanja dobro bi bilo proveriti ispravnost mobilnog telefona i punjača (ponekad od mobilnog telefona može da zavisi vaša bezbednost), kao i memorisati u telefon brojeve telefona diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Srbije, zemlje u koju putujete. (www.mfa.gov.rs)

Proverite na sajtu vašeg mobilnog operatera, koji su najpovoljniji roming partneri, da u inostranstvu ne bi ostali bez kredita.

Besplatni evropski broj poziva za pomoć je 112 i važi u svim zemljama EU (objedinjuje policiju, hitnu pomoć i vatrogasce).

Proverite da li Vaša banka omogućava “ebanking2, kako biste prema potrebama mogli da prebacite novac sa tekućeg računa na karticu za plaćanje u inostranstvu.

Pasoš je najvažniji dokument u inostranstvu – pokazati ga samo službenim licima

Ukoliko izgubite putnu ispravu u inostranstvu, prijavite gubitak isprave policijskom organu zemlje u kojoj boravite i zatražite potvrdu o prijavi gubitka.

Sa tom potvrdom obratite se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, koje će Vam, po sprovedenom postupku izdati putni list sa rokom važenja potrebnim za povratak u Srbiju, a najduže do 60 dana. Pre povratka u Srbiju, proverite da li vam je za zemlje u tranzitu potrebna viza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here