pixabay.com

Poslovi Infostud su i ove godine za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova sproveli veliko regionalno istraživanje koje je za cilj imalo da utvrdi stanje kako na spskom tako i na regionalnom tržištu rada.

Kao i prethodnih godina, istraživanju su se priključili partnerski najveći sajtovi za zapošljavanje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. U istraživanju je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije koji su podeljeni u 3 grupe: nezaposleni (52%), zaposleni (41%) i oni koji se i dalje školuju (7%).

Međuljudski odnosi i zarada najbitniji faktori za izbor radnog mesta

Dobri međuljudski odnosi su i dalje najbitniji faktor za izbor budućeg poslodavca u Srbiji, a ista situacija je i u Hrvatskoj i Sloveniji. S druge strane, visina zarade je primarni faktor u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, što je našim ispitanicima na drugom mestu.

Na listi najbitnijih faktora prilikom izbora poslodavca, kandidati iz Srbije su još istakli mogućnost učenja i napredovanja, radno vreme, ali i sigurnost posla.

Prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu značajno više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, dok sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni. Dobri međuljudski odnosi su svima podjednako važni.

Znanjem i motivacijom do posla

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su za dobijanje posla dva najvažnija aspekta znanje i veštine koje kandidat poseduje (29%), kao i motivacija i volja za zaposlenjem (24%). Takođe, kao bitne faktore ispitanici iz naše zemlje navode radno iskustvo (17%), a 10% dobre kontakte i poznananstva.

Stranačka pripadnost ima nešto veću važnost u Srbiji nego u regionu, dok se preporuke uticajnih ljudi iz struke više vrednuju u regionu nego kod nas.

Srbima dovoljna plata od 760 evra

Na pitanje o očekivanoj zaradi u Srbiji potencijalni kandidati u proseku očekuju platu od 760 evra.

17% navodi iznose manje od 500 evra, a 33% iznose od 500-799 evra. Preko 1000 evra očekuje 23% kandidata, a među njima i 3% preko 2000 evra. Prema poslednjim zvaničnim podacima iz oktobra meseca, prosečna plata u Srbiji iznosi 547 evra, dok je željena plata u proseku za oko 210 evra veća u odnosu na trenutno stanje.

Ni ove godine nije došlo do promene gde žene i dalje imaju niža očekivanja nego muškarci, pa tako muški ispitanici u proseku očekuju oko 890 evra, dok žene skoro 200 evra manje, oko 700 evra.

U proseku, kandidati u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.500 evra u proseku. Sa druge strane najniža očekivanja su u S. Makedoniji, 524 evra. Srbija i Bosna su prilično slične što se tiče očekivane zarade, dok je Hrvatska pored Slovenije jedina zemlja gde se u proseku priželjkuje više od 1.000 evra mesečno.

Za gubitak posla strahuje skoro trećina ispitanika

Planovi o promeni posla se ni ove godine nisu promenili, tako da 68,5% zaposlenih kandidata razmišlja da u nekom trenutku promeni posao, a 21% bi to uradilo samo ako bude primorano. U odnosu na prethodnu godinu, tendencije su istog smera, sa tim da ipak ima nešto više onih koji o promeni ne razmišljaju (11% vs 8%).

Većina trenutno zaposlenih ispitanika izjasnila se kako se uglavnom ne plaši da bi mogli ostati bez posla u narednih godinu dana. 28% ne razmišlja o gubitku posla, dok se 30% izjašnjava da se plaši da će u narednih godinu dana izgubiti posao.

U poređenju sa regionom, u Srbiji je nešto izraženiji strah od gubitka posla – 30% naspram 26% u regionu.

Loša reputacija domaćih kompanija

Strane privatne kompanije su i dalje omiljeni tip poslodavca u Srbiji. 35% ispitanika bi želelo da radi u firmi stranog vlasništva, 28% bi radilo za sebe ili imalo svoju firmu, 23% u državnim preduzećima dok privatno domaće vlasništvo nije toliko privlačno.

U državnim preduzećima radila bi i dalje skoro četvrtina ispitanika, što je za samo 1% manje nego u prošlogodišnjem istraživanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here