Tanjug
Senad Halitović

Muslimanski vernici danas proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama, jednog od dva najveća praznika u islamu.

Ovaj praznik poznat je i kao Hadži bajram, jer u ovim danima blizu dva miliona muslimana ide na hodočašće u Meku i Medinu, muslimanska sveta mesta.

Muslimani su danas nakon izlaska sunca u džamijama klanjali bajram-namaz, čime je ozvaničen početak četvorodnevnog praznika. Specifično za ovaj praznik je klanje kurbana, odnosno žrtvovanje ovce ili govečeta, što, prema islamskom učenju, vernika približava Bogu.

– Simbolika kurbana je vrhunac zahvale Bogu i svesnosti da smo spremni da nešto damo u zalog uzvišenom Bogu. Osoba mora znati da kada žrtvuje kurban Bogu, ona time štiti svoju porodicu, svoj imetak i ono što mu je drago i bitno za njega. Simbolika kurbana datira još iz vremena poslanika Ibrahima (Avrama) jer je kurban njemu bio simbolika otkupa sina Ismaila – naveo je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad Halitović.

Drugo ime za ovaj praznik je Hadži bajram zbog miliona muslimanskih vernika koji su ovih dana na hodočašću, nakon koga dobijaju titulu hadžija.

– Hadž je jedan od obreda koji je uslov i obaveza ako vernik može da ga ispuni, to je jedan od temelja islama. Obaveza je svakom punoletnom, imućnom i razumom obdarenom muslimanu da jednom u životu obavi hadž – kaže Halitović.

Bajramsku poruku povodom Kurban bajrama uputio je i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić. On je vernicima poručio da im Kurban bajram vrati veru i nadu u bolji i srećniji život.

– Neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u veri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savesno i odgovorno, neka shvatimo da je tajna uspeha na ovom svetu međusobno pomaganje u dobru. Sa tim mislima, svima vam od srca želim srećan Bajram, moleći dragog Allaha za vaše zdravlje i uspeh u životu i radu, da ga provedete u zdravlju sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama – naveo je, između ostalog, u bajramskoj poruci predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić.

Drugi dan Kurban bajrama, ponedeljak, 17. jun, zaključkom Vlade Srbije, za muslimanske vernike je neradni dan.

Zbog ovog verskog praznika za jedan dan pomereno je i polaganje završnog ispita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije i predstavnici drugih institucija uputili su čestitke islamskim vernicima u Srbiji povodom Kurban-bajrama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here