Kosovo online/Printskrin
Saljih Mustafa

Nakon čitanja optužnice za ratne zločine u Specijalnom sudu u Hagu, nekadašnji komandant OVK Saljih Mustafa nije želeo da se izjasni o krivici.

– Neću se izjašnjavati, pre nego što to učinim želim da se konsultujem sa svojim braniocem – rekao je kratko Mustafa nakon što mu je predstavljena optužnica kojom se tereti za ratne zločine po međunarodnom pravu za krivična dela: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Mustafa ima pravo da se o krivici izjasni u roku od 30 dana, a zastupa ga advokat po službenoj dužnosti, kojeg mu je dodelio sekretarijat Specijalizovanih veća, i koji će ga zastupati tokom celog postupka.

S obzirom da se nalazi u pritvoru, Mustafa, prema rečima sudije za prethodni postupak, nema pravo da se brani sam.

Advokat optuženog je naveo da će odbrana možda osporavati legalnost ovog suda, te da he to u narednom periodu učiniti pisanim podnescima.

U sudnici je bio prisutan i glavni tužilac Specijalizovanih veća Džek Smit sa pomoćnicima.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa je prvi optuženi koji se pojavio pred pretpretresnim sudijom u Hagu.

Uhapšen je i izručen Hagu u četvrtak, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Nalazi se u pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, “ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi”.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here