EPA/GEORGI LICOVSKI
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani optužila je bivše premijere Isu Mustafu i Hašima Tačija da su potpisom na sporazum o Zajednici srpskih opština ugrozili Kosovo i odnose sa prijateljima u svetu, prenosi Telegrafi.

Osmani je za Kanal 10 rekla da je sporazumima koje je potpisao premijer Tači 2013. godine, a zatim 2015. godine Isa Mustafa, predviđena Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.

Osmani je istakla da su potpisom na taj sporazum u velikoj meri ugrozili Kosovo i odnose sa međunarodnim prijateljima.

– Da li je Isa Mustafa znao da potpisuje dokument koji je u suprotnosti sa Ustavom i time možda apostrfirao da ga Ustavni sud poništi – upitala je Osmani.

Ona je istakla i da će se u odnosu na ZSO sprovoditi samo odluka Ustavnog suda.

Mustafa: Optužbe Vjose Osmani primerene ulici, a ne funkciji koju obavlja

Bivši premijer i bivši predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je, povodom oštrih optužbi Vjose Osmani na njegov račun u vezi sa sporazumom o Zajednici srpskih opština, naveo da su interpretacije kosovske predsednice “za ulicu”, jer nisu primerene funkciji koju obavlja, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom optužbi Vjose Osmani da su bivši premijer Mustafa i drugi akteri tog vremena koji su potpisali Sporazum o ZSO “ugrozili odnose sa međunarodnim prijateljima”, Mustafa kaže da se “državni poslovi” ne rade na način kako ih Osmani tumači.

Mustafa je naveo da se “sporazumom koji je svojevremeno potpisao priznaje Ustavni sud Kosova kao glavni arbitar za pitanje ZSO”.

– Dokument koji sam potpisao 2015. godine i tadašnji premijer Srbije Vučić priznaje kao glavnog arbitra Ustavni sud Kosova za pitanja ZSO. Ova uloga nije priznata prvim sporazumom ratifikovanim u Skupštini – rekao je Mustafa.

Naveo je da su optužbe Vjose Osmani “ulična interpretacija” koja nije primerena “pojedincu koji je slučajno predsednik“.

Mustafa je pozvao kosovsku predsednicu da testira da li bi Srbija ponovo potpisala dokument kojim se priznaje uloga Ustavnog suda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here