Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafi kaže da ga izjava američkog ambasadora Kristofera Hila o pitanju Albanaca u “preševskoj dolini” nije zabrinula jer je njegova dužnost da Srbiju odvoji od ruskog uticaja, prenosi “Albanijan post”.

Američki ambasador Kristofer Hil juče je izjavio da „dijalog Kosova i Srbije nema veze sa pitanjem Albanaca u Srbiji, već samo rešenje problema između Prištine i Beograda”.

– Ambasador Hil, naravno, zastupa američke interese u Srbiji, a osim toga, on ima dužnost da Srbiju odvoji od ruskog uticaja i vrati je na evro-zapadni uticaj. Tako da su, naravno, njegove izjave u tom pravcu – rekao je Mustafi.

Naveo je da je “simetrija – kao prilika da se stvori veći prostor za manjine na Balkanu” standard na kojem “Srbija insistira da postavi za Srbe na Kosovu”, a da će to uticati i na druge zemlje da koriste isti standard.

– Ovi standardi neće ostati sui generis, uveren sam da će vrlo brzo Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska tražiti isti standard tretmana svojih nacionalnih manjina u Srbiji – rekao je Mustafi.

Istakao je da su zahtevi Albanaca iz “preševske doline” pravedni i veruje da će se stvoriti prostor da se ti zahtevi sprovedu. Mustafi se nada da će pitanje Albanaca iz “preševske doline” biti jedna od tačaka konačnog sporazuma Prištine i Beograda.

– Nadamo se da će to biti uvršćeno u konačni sporazum. Smatramo da je ovaj sporazum posrednik, koji treba da stvori prostor poverenja između vlade Kosova i Srbije. I, pored toga, hajde da počnemo da stvaramo prostor za više jednakosti i više pravde za manjine – rekao je on.

3 COMMENTS

  1. Samo su zaboravili, da su Srbi i rusibiki braća, dok je Kolumbo još tražio put u Indiju, pa greškom nabasao na sqasvin drugi kontinent, za kojeg nije bi znao, da postoji, za razliku od Vikinga i Kineza!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here