EPA/Yoan Valat
Premijerka Estonije Kaja Kalas

Od premijerke Estonije Kaje Kalas je tražena ostavka, jer je njen suprug suvlasnik kompanije koja posluje u Rusiji.

Dva velika estonska lista pozvala su je da podnese ostavku, a dva istraživanja javnog mnjenja pokazala da većina ispitanika smatra da bi ona trebalo da se povuče, prenosi Rojters.

Kalas je rekla da ne veruje da su kompanije njenog muža učinile nešto loše, dok je njen muž rekao da prodaje svoj udeo u kompaniji.

Kalas, koja je pozvala evropske kompanije da prekinu veze s Moskvom, bila je vodeća kritičarka Rusije u Evropskoj uniji i NATO, a neki su je smatrali potencijalnom budućom generalnom sekretarkom alijanse.

Estonski javni emiter ERR izvestio je ove nedelje da “Stark Logistics”, estonska kompanija u kojoj suprug Kalas, Arvo Halik, indirektno poseduje 25 odsto udela, snabdeva fabriku kantica za sprejeve u Rusiji, u vlasništvu druge estonske kompanije.

Od početka rata u Ukrajini, ta fabrika je zaradila milion i po evra, objavio je estonski dnevnik “Eesti Paevaleht”.

Kalas je rekla novinarima da, iako nije imala detaljna saznanja o poslovima svog supruga, bila je zadovoljna njegovim objašnjenjem da ta kompanija samo pomaže drugoj, dok su njene ruske operacije ugašene.

Vodeći dnevni list u Estoniji, “Postimees”, objavio je u uvodniku da premijerka izbegava odgovornost.

“Nismo dobili nikakve odgovore u sredu ili četvrtak, a nema razloga da verujemo da ćemo ih čuti u subotu ili nedelju. Zato ‘Postimees’ daje premijerki prijateljski savet da počne da se pakuje danas da bi izbegla veću sramotu”, piše list.

1 COMMENT

  1. Pa nek se onda i spakuje ili nek muz proda svoj deo za 1 evro, kao i Heineken. Sa ovakvom Rusijom i ne treba da se bilo sta ima. Kad nestane capo di tutti capi iz Kremlja, Rusiju treba odmah vratiti u porodicu civilizovanih i normalnih drzava. Recimo – kao sto je to drzava SrbijaL)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here