Wikimedia
Vlado Grizelj

Na bogatoj muzičkoj sceni u Minhenu svoje mesto već dosta dugo ima Vlado Grizelj, rođeni Sarajlija koji je posle ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini došao u Nemačku.

Zahvaljujući činjenici da sa majčine strane ima nemačke korene, to je njegovoj porodici pomoglo da reši pitanje boravka, života i rada u Minhenu. Završio je studije na “Rihard Štraus konzervatoriju” i još u toku studija bavio se muzikom. Tako je 2002. godine osnovao muzičku grupu Etna, a nakon toga, trio Passo Avanti. Od 2022. godine Vlado vodi kvartet s kojim je snimio album “Purple Sky”.

Instrumentali za dušu

Muzička kritika pozitivno se izrazila o instrumentalnoj muzici koju sviraju članovi kvarteta u kome pored Vlade Grizelja (električna solo gitara) sviraju Kristijan Letner (udaraljke) iz Austrije, Matijas Bublat (orgulje i klavir) iz Nemačke i Boris Bošković (električna bas gitara) iz Hrvatske. Mediji su u više prilika pozitivno ocenili instrumentalnu muziku ovog kvarteta uz konstataciju da neretko inspiraciju u komponovanju Grizelj pronalazi u klasici. Slušanje kompozicija ovog kvarteta predstavlja pravi odmor i vodi sanjarenju, bilo da je reč o filmskoj muzici, baladama, karipskim zvukovima ili muzici šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Turneja po svetu

Dobre kritike kvartet je dobio i nakon nastupa po Nemačkoj, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini, Hongkongu, Vijetnamu i Singapuru. Zanimljivo je da su muzičari u njegovim grupama sa tri ili četiri člana iz različitih država i kultura. Iako je u svetu muzike vrlo aktivan, Vlado Grizelj priznaje da je malo muzičara koji žive samo od muzike. Zato i on radi kao muzički pedagog u jednoj školi u Minhenu.

Put Holivuda

Zanimljivo je da je jedna kompozicija Vlade Grizelja pronašla put do Holivuda i filma “Sve je pitanje vremena”.

– Moja kompozicija “Lullaby” je upotrebljena kao deo muzike za taj film, zato što je jedan moj prijatelj radio za produkcijsku firmu koja je radila taj film. On je predložio ovu moju kompoziciju muzičkom direktoru filma, kome se ona svidela, pa je upotrebljena – kaže Grizelj.

Album sa suprugom

Porodica Vlade i Iskre Grizelj je prava muzička pa pored njih dvoje i šestogodišnji sin već sada pokazuje izuzetan muzički talent, posebno na udaraljkama. Vlado ima u planu da sa suprugom, koja ima izvanredne glasovne mogućnosti i odlično peva, snimi album. Iskra je inače bila prateći vokal u grupi s kojom je na koncertima nastupao Dino Merlin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here