EPA/Andrzej Lange
Rat u Ukrajini

Sukob u Ukrajini doveo je do novog Hladnog rata između Rusije i Zapada koji će najverovatnije trajati sve dok ne budu usvojeni parametri nove bezbednosne arhitekture, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

– Danas smo svedoci drugog Hladnog rata koji je započeo sukobom u Ukrajini. Taj rat će se verovatno voditi sredstvima simetričnog ili hibridnog rata i trajaće sve dok šira geopolitička slika ne ujedini ključne strane i uspostavi parametre novog globalnog dogovora, nove bezbednosne arhitekture – rekao je Kalin u intervjuu za Al Džaziru.

On je predočio da će Turska nastaviti da ulaže napore u pokušaju da organizuje pregovore o rešavanju aktuelne krize između Rusije i Ukrajine.

– Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će se ti razgovori desiti odmah, ali smatramo da je to moguće i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju – istakao je Kalin.

On je dodao da Turska održava bliske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom i nije zainteresovana za nastavak sukoba u Ukrajini.

– Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rešenje. Nastavićemo da delujemo u tom pravcu – naglasio je Erdoganov portparol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here