EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Nemački Bundestag

Budžet za 2024. bio je veliki izazov za vladajuću koaliciju.

Naime, Bundestag je u petak usvojio budžet za ovu godinu nakon dugogodišnje borbe stranaka vladajuće koalicije. Budžet predviđa rashode od 476,8 milijardi evra i nova zaduživanja, za sada oko 39 milijardi, navodi dpa.

Ako tako ostane, ponovno će se primeniti kočnica zaduživanja, prvi put od izbijanja pandemije. Kočnica je ustavni instrument koji sprečava prekomerno zaduživanje, ali se može suspendovati u slučaju vanrednih okolnosti poput globalne zaraze i energetske krize uzrokovane ruskim napadom na Ukrajinu.

Budžet za 2024. bio je veliki izazov za vladajuću koaliciju.

Ustavni sud je jesenas proglasio neustavnom odluku Vlade da se desetine milijardi evra iz Fonda za pomoć privredi i građanima tokom pandemije prebace u Fond za transformaciju privrede. Presuda je napravila veliku rupu u javnim finansijama.

Vladajući socijaldemokrate (SPD), zeleni i liberali (FDP) složili su se oko programa štednje koji uključuje, na primer, veći porez na komercijalne avio-karte i postepeno ukidanje subvencija za dizel-gorivo za poljoprivrednike.

Subvencije za električne automobile završile su se prošle godine. Vlada je također dogovorila stroža pravila za socijalne naknade, piše Fenix magazin.

Međutim, opozicija optužuje vlast da ne štedi dovoljno.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU/CSU) posebno je kritikovala vladu zbog govora o štednji, ali navodno nastavlja da živi iznad svojih mogućnosti. Vlada želi da potroši znatno više novca nego pre pandemije, ističu demohrišćani.

Ministar finansija Kristijan Lindner branio je budžet. Pohvalio se, kako je rekao, rekordnim ulaganjima od 70,5 milijardi evra – na primer u železnicu, puteve i drugu infrastrukturu. Istovremeno se smanjuju porezi za stanovništvo, rekao je Lindner.

Budžet za obranu iznosi oko 52 milijarde evra, ne računajući milijarde iz posebnog fonda za Bundesver.

Najveće uštede u odnosu na prethodnu godinu imaju u Ministarstvu zdravstva jer su eliminisani brojni troškovi iz vremena pandemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here