Na dobošu i Telekom!

0

Prioritet prioriteta: Telekom Srbija

– Telekom će morati da bude privatizovan kako bi održao korak s konkurencijom. Podsećam da se udeo Telekoma na tržištu mobilne telefonije smanjuje, kao i da više nema monopol na tržištu fiksne telefonije. U Srbiji će biti dodeljena licenca za 4G mrežu, a država i Telekom trenutno nemaju sredstava da finansiraju izgradnju te mreže – rekao je Vučić.

Zaokret Vučića je očigledan, naročito ako se ima u vidu da su čelnici upravo njegove partije do pre samo tri godine bili gorljivi zagovornici ostanka Telekoma u rukama države. Naprednjačka vlada je ovom odlukom dala za pravo vladi Demokratske stranke koja je tvrdila još 2011. da se Telekom mora prodati, jer će u suprotnom propasti. Demokrate tada nisu uspele, što zbog otpora javnosti, što zbog nezadovoljstva tada ponuđenom cenom.

 

Partneri za EPS i aerodrom

Premijer je najavio ulazak manjinskog partnera u Elektroprivredu Srbije.
– Na taj način bi se povećala vrednost EPS-a, za slučaj da se odlučimo da ga prodamo, što bi moglo da se desi 2016. godine – rekao je Vučić. Dodao je i da će za beogradski aerodrom biti pronađen koncesioni partner. Kako su "Vesti" već pisale, kompanija iz Emirata mogla bi posle Er Srbije da preuzme i vazdušnu luku. 

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ističe da Srbija generalno posmatrano ne može da ostvari velike prihode po osnovu dividendi javnih preduzeća.

– Telekom je ranijih godina u budžet uplaćivao i više nego što je ekonomski opravdano. Njegovi konkurenti ne moraju da plaćaju toliki procenat dobiti svojim vlasnicima, dok Telekom to mora – rekao je Arsić i dodao da to doprinosi smanjenju konkurentnosti ovog državnog preduzeća koje je, kako su saopštili u kompaniji, lane ostvarilo 15,3 milijarde dinara profita.

 

Guvernerka pretila bombama

Čelnici SNS-a bili su najvatreniji protivnici prodaje Telekoma. Predomislili su se. Na to je Vladu podsetio i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas koji je osvežio uspomenu na reči današnje guvernerke NBS, a tada potpredsednice SNS-a Jorgovanke Tabaković koja je radila u Telekomu da će se "opasati bombama da bi odbranila Telekom od prodaje".

Podsetimo, vlada Mirka Cvetkovića je u maju 2011. prekinula pregovore s tada jedinim zainteresovanim kupcem – Telekomom Austrija. Bečlije su prvo ponudile za 51 odsto deonica 950 miliona, a potom 1,1 milijardu evra, ali je Vlada očekivala barem 1,4 milijarde nameravajući da tim novcem finansira prevremenu otplatu najskupljih kredita države.

Još se ne zna koliki deo Telekoma Vučić namerava da proda, kao i gde će otići novac. Pošto Telekom svake godine iz dobiti uplaćuje u budžet Srbije oko 200 miliona evra, Vlada će posle privatizacije ostati bez tog prihoda, te će Ministarstvo finansija morati da nađe nove izvore.

Pored Telekoma, Vučić je najavio i privatizaciju Dunav osiguranja, strateškog partnera za Elektroprivredu Srbije i RTB Bor, kao reorganizaciju najvećih državnih dužnika poput Srbijagasa i Železnica Srbije.

Lažni izgovori za privatizaciju

Jedan od najvećih zagovornika očuvanja Telekoma u državnom vlasništvu je i dr Aleksandra Smiljanić, ministarka telekomunikacija u vladi Vojislava Koštunice i profesor na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

Na odluku Vučića da proda Telekom, Smiljanićeva za "Vesti" odgovora:

– Ne znam zašto Telekom ne bi mogao da se nosi sa konkurencijom. Dobro je da imamo konkurenciju u mobilnoj telefoniji. Međutim, ona ne može biti naročito oštra, kao kod drugih privrednih grana, jer je broj frekventnih opsega, a samim tim i mobilnih operatora, ograničen. To je jedan od razloga zašto su telekomunikacije jedna od najprofitabilnijih privrednih grana.

Na pitanje kako tumači gubitak monopola Telekoma u fiksnoj telefoniji, ona kaže da "konkurenti koji se pojavljuju Telekomu i dalje imaju daleko slabije razvijenu infrastrukturu".

Kad je reč o nemoći države da investira u 4G mrežu, kako to navodi premijer, Smiljanićeva izražava duboku sumnju:

– Cena telekomunikacione opreme u svetu konstantno pada, oprema je
modularna, bežične tehnologije su jeftine, a Telekom ima veliki profit.
Ne vidim zašto Telekom ne bi mogao da ulaže u 4G mrežu, bez asistencije države. Naravno, vlast svaku firmu može da upropasti iz nemara ili ako to iz nekih razloga želi – zaključuje naša sagovornica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here