B. Đorđević
Milena sa ćerkom, sinom i suprugom

Milena Vojkić je iz Negotina u Berlin došla 1989. godine u potrazi za poslom. Kako kaže, u početku nije bilo ni malo lako, pre svega zbog nepoznavanja nemačkog jezika. Tek kada je savladala jezik , mogla je da počne da razmišlja o ozbiljnom zapošljavanju. Najpre se prekvalifikovala u negovateljicu, ali se u toj struci ipak nije oprobala. Sada već 20 godina radi kao vođa smene u Bošu, gde je angažovana i u savetu preduzeća.

Interesovanje za folklor nije poteklo iz želje da se upozna otadžbina, kao što je to čest slučaj, jer je Milena odrasla u Srbiji i dovoljno znala o zavičaju. Po zasnivanju porodice, rodili su se Marina i Aleksandar, kojima je posle završetka osnovne škole trebalo naći još neku zanimaciju gde će biti u intenzivnijem kontaktu sa ostalom našom decom. Tako je 2007. godine odluka pala na folklor. Redovni odlazak na probe, Mileni nije bila samo obaveza, već i zadovoljstvo, pa su je Marina i Aleksandar polako uvukli u tajne i lepote našeg folklora.

– Deca su tada već krenula u gimnaziju, posao prešao u rutinu, pa je bilo vreme da se život obogati nekim novim zanimljivim sadržajima, a naša muzika i igra vas izazivaju da se uvek i dalje njima bavite. Pridružila sam se pesmi, igri, ali i organizaciji, što 2011. rezultira osnivanjem KUD-a Zlatni opanak. Posle devet godina, stekli smo i svoje prostorije, čime prerastamo u klub u kome će se pokrenuti i mnoge druge aktivnosti, koje će nam približiti zavičaj. Najzad imamo gde trajno da izložimo tolike nagrade koje smo na brojnim takmičenjima u folkloru osvojili. Moja deca su na kraju dvadesetih godina, ali i dalje redovni igrači u društvu.

Rođendan, slava i otvaranje novih prostorija Zlatnog opanka

Na pitanje, kako uspeva da uskladi porodične, poslovne, obaveze u kulturno-umetničkom društvu, a sada i organizatorske obaveze na saveznom nivou, Vojkićeva kaže:

– Vremena nikad dovoljno. Što je manje vremena, traži se veća organizacija i disciplina. Ipak, stiže se da se sve uskladi, a u tome mi je posebno važna podrška porodice, bez koje ne bih uspela da se ovoliko dugo i intenzivno bavim folklorom. Naravno, tu je i neizmerna uloga uprave društva, kao i svih članova, čiji se entuzijazam prenosi i na mene i motiviše me da društvo vodim napred – ističe predsednica kluba koji je u septembru na isti dan proslavilo rođendan, slavu i otvaranje novih prostorija. Zlatni opanak je najmlađe naše udruženje u Berlinu, osnovano 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here