Pixabay.com

U Austriji je na društvenim mrežama proteklih dana vođena burna diskusija o udelu građana stranog porekla koji su zbog oboljenja od Covid-19 smešteni u jedinicama intenzivne nege bolnica u zemlji.

Političar desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) iz Donje Austrije Gotfrid Valhojzel tvrdi da je više od 50 odsto kovid pacijenata koji se nalaze na intenzivnoj nezi stranog porekla.

To, kako kaže, tajno pričaju lekari, ukazujući da se građani stranog porekla ne pridržavaju epidemioloških mera.

Organizacija “Zdravlje Austrija“ (Gesundheit Osterreić GmbH (GOeG)), koja vodi evidenciju o državljanstvu kovid pacijenata na intenzivnoj nezi, navodi da je od 1. januara prošle do 28. februara ove godine ukupno 5.790 osoba zbog teškog oblika oboljenja bilo smešteno u jedinice intenzivne nege, a od tog broja 88,3 odsto su bili austrijski državljani.

Svega 8,5 odsto su iz takozvanih trećih država, a 3,2 odsto iz drugih članica EU, što znači da je ukupno 11,7 odsto stranaca do kraja februara bilo lečeno na intenzivnoj nezi austrijskih bolnica, rečeno je agenciji APA iz GOeG.

Takođe, nema naznaka da je među austrijskim državljanima lečenim na intenzivnoj nezi bilo više onih stranog porekla.

Kada je reč o zemljama porekla stranih pacijenata, na prvom mestu je Turska, a zatim slede Srbija, Bosna i Hercegovina, Nemačka i Rumunija, što odgovara i situaciji u austrijskom stanovništvu.

Naučnica Judit Kolenberger sa bečkog Ekonomskog univerziteta, koja se bavi migrantima, ukazala je da građani stranog porekla imaju duplo veći rizik od infekcije, i to pre svega zbog manjih stanova u kojima žive, siromaštva, manje mogućnosti za rad od kuće, ali i jezičke barijere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here