OC Jahorina

Danas je na Jahorini održana Pokazna vežba spasavanja s ciljem provere osposobljenosti učesnika i sredstava za rad u kriznim situacijama.

Odluku za izvođenje vežbe evakuacije i spasavanja u slučaju nepredviđenih okolnosti je na inicijativu Olimpijskog centra Jahorina doneo načelnik opštine Pale, gospodin Boško Jugović. U današnjoj vežbi učestvovali su Spasilačka služba Olimpijskog centra Jahorina, Gorska služba spasavanja Jahorina, Republička uprava civilne zaštite, Teritorijalna Vatrogasna jedinica grada I. Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih Poslova RS (Policijska stanica Pale, Policijska uprava Istočno Sarajevo, žandarmerija i SAJ), Dom zdravlja Pale i Crveni krst Republike Srpske.

Tim povodom izvršni direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Bojan Čupović, rekao je: „Imamo odličnu saradnju sa svim subjektima i vežba je protekla uspešno. Svi zajedno funkcionišemo kao  tim i ova vežba je pokazala da smo spremni da odgovorimo i na nepredviđene situacije. Jahorina je sprema da dočeka novu zimsku sezonu i bezbednost gostiju je na prvom mestu i na najvišem nivou.”

Čupović je dodao da je Jahorina u skladu sa novim investicijama i realizovanim projektima povećala i bezbednosne mere na najviši nivo, te da prve skijaše i otvaranje zimske sezone 2019/20 dočekuju potpuno spremni. „Sezonu svečano otvaramo u subotu 7. decembra simboličnim paljenjem Olimpijskog plamena. U međuvremenu će u pogonu biti sistem veštačkog osnežavanja koji će omogućiti skijašima skijanje na dobro pripremljenim stazama!”

 

Načelnik opštine Pale je čestitao svim učesnicima na uspešno izvedenoj Vježbi spasavanja i dodao: „Vremenski uslovi su bili realni, vežbu smo uspešno simulirali i pokazala se maksimalna spremnost svih subjekata. Potpuno spremno dočekujemo zimsku sezonu i eventualne probleme za koje se nadamo da ih neće biti.”

Šef Službe spasavanja Jahorina, Miro Kalem rekao je:” Vežba evakuacije spasavanja sa žičare Jahorina 2019. izvedena je  sa godišnjim planom izvođenja ovakvih vežbi u Olimpijiskom Centru Jahorina. Cilj nam je bio da  provera osposobljenosti zaštite i spasavanja svih učesnika. Na vežbi smo videli da su svi učesnici imali jasne zadatke i procedure u izvođenju vežbe. U najtežem scenariju ili vanrednoj situaciji mogu da odgovore na sve zadatke spasavanja. Od ove godine, što je novina, potrudili smo se da obučimo pripadnike jedinice SAJ za evakuaciju sa žičare gde je potrebno posebno znanje i specijalizovana oprema. Tim potezom znatno se podigao nivo bezbednosti u Olimpijskom centru Jahorina što nam je i bio cilj da pokažemo ovom vežbom.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here