EPA/Stringer
Specijalne jedinice ROSU

Specijalne policijske jedinice Rosu raspoređene su jutros širom severa Kosova, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive.

Nakon što su u ranim jutarnjim časovima sa oko 20 vozila, od čega 10 blindiranih, stigli na prelaze Jarinje i Brnjak, snage specijalnih policijskih jedinica Rosu, raspoređene su i na drugim mestima širom severa Kosova.

Nekoliko oklopnih transportera Rosu nalazi se i duž magistralnog puta Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska, a brojne snage specijalaca u blindiranim vozilima nalaze se i kod Sočanice.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, šti je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

– Mi nemamo odgovore iz Kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju – rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz Kosovske policije potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana “počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama”.

– Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom – istakao je Petković.

1 COMMENT

  1. Dok je Američka vojska na Kosovu ,šiptari mogu da rade šta hoće .
    Ali otići će amerikanci jednog dana …
    Svaka okupaciona sila je otišla jednog dana ,a onda šiptari neće znati sta ih je snaslo
    Samo lagano ..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here