pixabay.com
Havana

Prema današnjim preliminarnim vladinim podacima, Kuba je zabeležila najniži nivo izlaznosti birača na lokalnim izborima od najmanje 1981. godine.

Izborni zvaničnici naveli su da je skoro 69 odsto registrovanih kubanskih birača učestvovalo na jučerašnjem glasanju, preneo je Rojters.

Iako je ta izlaznost veoma dobra u poređenju sa mnogim regionalnim susedima, ona označava značajan pad u odnosu na 89 odsto birača, koliko je glasalo 2017. na prvim takvim izborima posle smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Pad izlaznosti u nedelju u odnosu na izbore iz 2017. usledio je nakon poziva kubanske opozicije da se ne izađe na glasanje u znak protesta protiv administracije kubanskog predsednika Migela Dijaz-Kanela.

Pored toga, skoro šest odsto biračkih listića je poništeno, a pet procenata su činili prazni listići.

Ovo su prvi lokalni izbori otkako je Dijaz-Kanel postao predsednik 2018. godine.

Lokalni izbori, koji se održavaju svakih pet godina, jedna su od retkih prilika kada obični građani mogu direktno da učestvuju u izbornom procesu.

11.502 delegata koji su juče izabrani u opštinske skupštine su predstavnici koji se nalaze na prvoj liniji u kubanskim zajednicama širom ostrva.

Oni primaju žalbe od komšija, pomažu u utvrđivanju prioriteta opštinskog budžeta, a neki postaju i deo polovine Narodne skupštine, za koju će izbori biti održani 2023. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here