pixabay.com
Mamut

Tokom istraživanja morskog dna, naučnici su naišli na nešto potpuno neočekivano.

Na dubini od tri kilometra, u Tihom okeanu, iznenada je otkrivena kljova mamuta. Naučnici pokušavaju da otkriju kako je dospeo tamo.

Nalazište je otkriveno tokom ekspedicije 2019. godine. Tim sa Instituta za istraživanje u ​​zalivu Monterej (MBARI) proučavao je podvodnu planinu koja se nalazi 300 kilometara od obale Kalifornije.

Koristeći specijalnu kameru na dubini od 3070 metara, naučnici su pregledali dno kada su naleteli na nešto što podseća na kljovu slona.

Dve godine kasnije, istraživači su se vratili na isto mesto da bi podigli objekat na površinu.

Stručnjaci su tada shvatili da uzorak dužine oko metar nije slonova koljova, već mamutova. Hladno okruženje dubokog mora u kombinaciji sa visokim pritiskom omogućilo je ovoj kljovi da ostane veoma dobro očuvana. To je istraživačima dalo priliku da je detaljnije prouče.

Kljova je pripadala kolumbijskom mamunutu (Mammuthus columbi), koji je naseljavao Severnu Ameriku od srednjeg pleistocena.

Istraživači sada nastavljaju da proučavaju uzorak. Nadaju se da će kompjuterska tomografija pokazati trodimenzionalnu unutrašnju strukturu kljove i pružiti više informacija o životinji, kao što je njena starost.

1 COMMENT

  1. 300km od obale? Zanimljivo ,verovatno je setao tuda tokom ledenog doba…kako bi se inace nasao tu gde je ?
    Nasli su oni mnogo stosta tu I na ti dubinama..
    Vecina se proucava I drzi u strogoj tajnost ,sto I nije lose obzirom da Ima ugrozenih vrsta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here