Vesti
Učenici, nastavnice i otac Miloš u poseti Koledžu Sveti Sava naslovna Učenici iz Brizbejna sa vladikom Siluanom

U poseti Sidneju i Vulongongu, krajem prošle sedmice, boravili su đaci Crkvene škole “Sveti Sava“ pri parohiji Svetog Nikole iz brizbejnskog naselja Vulungaba.

Ekskurzija je organizovana povodom 20. godišnjice srpske škole, kroz koju je od 2002. do danas prošlo na stotine devojčica i dečaka iz naše zajednice u glavnom gradu Kvinslenda.

Učenici i nastavnice iz Brizbejna sa vladikom Siluanom i ocem Milošem

Tokom predivnog putešestvija, učenici su imali priliku da posete druge srpske škole, da se upoznaju i druže sa vršnjacima, ali i da nauče mnogo toga o svojoj veri i tradiciji, obilazeći više hramova Mitropolije australijsko-novozelandske.

Prota Đuro Đurđević sa đacima u Crkvi Svetog Đorđa u Kabramati

Na početku posete, ekspedicija iz Brizbejna, na čelu sa protonamesnikom crkve Svetog Nikole u Vulungabi, nekadašnjim sekretarom Mitropolije Milošem Raketićem i učiteljicama, zaputila se na jugozapad Sidneja.

Đaci iz Brizbejna u poseti drugarima iz CŠO “Sveti Nikola“ iz Blektauna

Destinacija je bio Koledž Sveti Sava, prva zvanična škola srpske zajednice na Petom kontinentu.

Đaci Koledža su kao pravi domaćini dočekali drugare iz Kvinslenda, poželeli im dobrodošlicu, darivali ih i družili se s njima.

Zajednička slika đaka Koledža i srpske škole u Vulungabi

Gosti su bili vidno impresionirani onim što su videli u Varovilu. Prava pravcata škola, sa uređenim i opremljenim učionicama, kapelom, ikonama, prostranim dvorištem…

Svi su odmah poželeli da se i njima jednog dana ukaže prilika da idu u sličnu školu u svom gradu.

Đaci iz Brizbejna na času učenika koledža

Posle druženja i zajedničkih fotografija za uspomenu, deca iz Brizbejna su se pozdravila s drugarima i krenula put sedišta Mitropolije i hrama Svetog Georgija u Kabramati.

Đake, učiteljice i oca Miloša je dočekao Njegovo preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan sa saradnicima.

Nakon toplog prijema i reči dobrodošlice koje je episkop uputio gostima, svi su zajedno pošli u Saborni hram Svetog velikomučenika Georgija, gde ih je dočekao starešina hrama, protojerej-stavrofor Đuro Đurović.

Prota Đuro je tom prilikom upoznao mališane i njihove nastavnike sa istorijatom hrama i crkvene opštine.

Đaci su se zahvalili na dobrodošlici i predstavili se recitacijom. Zatim su deca iz Kvinslenda darivana majicama od strane predstavnika kabramatske srpske škole “Vuk Karadžić“.

Posle ručka koji su pripremile i poslužile vredne sestre Kola srpskih sestara Crkvene opštine Svetog Georgija, gosti su se zaputili u posetu Crkvenoj opštini Sveti Nikola u Blektaunu.

Dočekali su ih đaci i učitelji lokalne srpske škole “Bogdan Bolta” i starešina blektaunskog hrama otac Nemanja Mrđenović.

Posle upoznavanja sa istorijom hrama i crkvenog imanja, učenici dve škole su zajedno pročitali akatist Presvetoj Bogorodici Trojeručici, a zatim su nastavili druženje u crkvenoj sali.

Đaci iz Brizbejna su imali priliku da vide i neke od znamenitosti Sidneja, a putovali su i južnije do Vulongonga gde su takođe upoznali drugare i susreli se sa predstavnicima zajednice.

Nema sumnje da su se deca iz Crkvene škole “Sveti Sava“ vratila kući puna utisaka i da će ovo putovanje pamtiti zauvek.

Njihova ekskurzija bi trebalo da bude primer i drugim srpskim školama širom Australije, jer će opstanak našeg naroda, vere, jezika i kulture na Petom kontinentu preći upravo na najmlađe.

Zato i treba da se upoznaju, stiču prijatelje u drugim gradovima i zajedno neguju srpsku tradiciju. Veliko bravo za parohiju Svetog Nikole u Vulungabi i protonamesnika Miloša Raketića.

Poseta Vulongongu

Posle obilaska Sidneja, učenici iz Brizbejna su u subotu otišli u goste parohiji Svetog Jovana krstitelja u Vulongongu. Dočekali su ih srdačni domaćini na čelu sa ocem Brankom Bosančićem i predstavnicima crkvene opštine.

S ocem Brankom tokom posete parohiji Svetog Jovana krstitelja

Đaci dve parohijske škole su se igrali i družili, zajedno večerali i učestovali u večernjoj službi.

Na kraju su se gosti zahvalili svojim domaćinima na predivno provedenom vremenu i poželeli da im što pre uzvrate gostoprimstvo u njihovom gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here