EPA/Petrit Prenaj

Pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanu Jovoviću jutros nije bilo dozvoljeno da uđe na teritoriju KiM jer je, kako mu je saopšteno na administrativnom prelazu Jarinje, označen da je pretnja za bezbednost u južnoj pokrajini.

Jovović, koji je u Kancelariji za KiM zadužen za brigu o kulturnom nasleđu, rekao je za Tanjug da se na KiM uputio kako bi obišao nekoliko manastira u Gračanici u kojima se, kaže, sredstvima Kancelarije za KiM izvode radovi na obnovi konaka i živopisa i umetničke radionice.

– To su na prelazu dobili kao informaciju. Međutim, zadržali su me sat vremena i nešto pre deset sati dali su mi papir sa pečatom i objašnjenjem zašto ne mogu da uđem na KiM. Znači, da obilazeći naše manastire i svetinje predstavljam opasnost za bezbednost i njihovu tzv.državu – rekao je Jovović.

Iz Kancelarije za KiM navode da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM.

– Sprečavanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obavljaju svoj posao je protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini – navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako navode, Kancelarija za KiM je od 2014. godiine finansirala više od 170 projekata u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a među najznačajnijim projektima izdvajaju se radovi izvršeni u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji sv. Kirila i Metodija u Prizrenu i manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Sveti Arhangeli i Banjska.

Zadržana i novinarska ekipa Tanjuga

Ekipa novinske agencije Tanjug, koja se uputila na KiM, zadržana je danas prepodne na administrativnom prelazu Jarinje.

Nakon sat vremena čekanja i provere dokumenata, na pitanje zašto ne mogu da nastave put, odgovoreno im je da im je za ulazak na teritoriju KiM potrebno odobrenje ministarstva unutrašnjih poslova iz Prištine i da moraju da sačekaju odgovor iz Prištine.

Službenici na prelazu tvrde da je reč o uobičajenoj praksi, uz objašnjenje novinarskoj ekipi da je kontrola na administrativnom prelazu sada pojačana zbog održavanja parlamentarnih izbora 6. oktobra.

Ekipa Tanjuga već duže od sat čeka da pređe administrativni prelaz, dok ostala vozila i putnici iz centralne Srbije prelaze na teritoriju KiM.

Ovih dana je ulazak na KiM zabranjen je i pomoćnicima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušici Nikolić i Borislavu Tajiću, kao i zameniku direktora Kancelarije Petru Petkoviću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here