Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Carinici su u saradnji sa policijom na prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih više od dve hiljade godina.

Slučaj je otkriven u ranim popodnevnim časovima, kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili da detaljno pregledaju automobil italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin.

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari, saopštila je Uprava carina.

Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sedištu, u putnoj torbi sa ličnim stvarima, nalazi i sedam kamenih predmeta arheološke vrednosti.

Reč je o pet predmeta od žuto-braon ćilibara i dva mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze.

Većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i poprsja muškarca sa naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

Kamena figura sa likom konja
Najveća kamena figura teška 2,5 kg

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je imao nameru da ih odnese u Italiju gde živi kako bi krasili njegov dom.

S obzirom na to da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je po hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kome su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil „golf 3 karavan“.

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime