Privatna arhiva
U centru Palerma: Tomo, Anja, Tanja i Goran Atanaskovski

Goran Atanaskovski, portparol Srpskog fudbalskog kluba Hanover 96, minulog vikenda umesto izveštajem sa utakmice, našem dopisniku iz Hanovera se javio iz Palerma na Siciliji u kojem se s porodicom usidrio posle krstarenja po Sredozemlju. Piše da su on, supruga Tanja, ćerka Anja i sin Tomo pre svega želeli da bar nakratko pobegnu od sive nemačke svakodnevice koja je i dalje pritisnuta koronom ali i ratom u Ukrajini.

– Iz Rima u kojem smo u fontanu Di Trevi ubacili novčiće sreće i ljubavi i posetili Koloseum, kruzerom Costa Toscana
prvo smo stigli u živopisnu Savonu na severozapadu Italije, a zatim je sledio Marselj, u kojem smo posetili i mesto ubistva kralja Aleksandra – navodi Atanaskovski.

Nastavak krstarenja brodom dužine 337 metara na kojem se nalazi pet bazena, dvadesetak restorana, više kafića, diskoteka i pozorište, usledio je prema Barseloni i Valensiji.

Marselj: Otac i sin odali počast kralju Aleksandru

– Posle višednevnog uživanja na pučini, daleko od korone i ratnih tema doplovili smo u Palermo, luku na Siciliji – navodi Atanaskovski.

On se divi svim mestima koja su videli, ali prema onom sto piše nije teško zaključiti da na su njega najjači utisak ostavili Palermo i Sicilija.

– Sicilija je jedno časno ostrvo na kojem data reč i dan danas nešto znači. U Palermu smo se uverili da su trgovine snabdevene svim i svačim, pa čak i uljem i brašnom. Kad to vidimo situacija u Nemačkoj nikako nam nije jasna – javlja Goran iz Palerma, koji ne može to da uporedi s Minhenom u kojem nema ulja, a natpisi su napisani ukrajinskim jezikom.

Anja i Tanja u luci Palermo

Gostoprimljivi Italijani

– Pored mnogih prirodnih i istorijskih znamenitosti u Italiji nas je oduševila i stara arhitektura koja je prava umetnost. Moram da kažem i da su Italijani gostoprimljiv i srdačan narod što ovakva putovanja još više ulepšava – ističe Atanaskovski.