Na red stigla rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, odlazi legendarna fontana

N1, Vestionline
1
M. Jovanović

Posle godinu dana rekonstrukcije Trga republike, sledi rekonstrukcija Trga Nikole Pašića.

Projekat ne predviđa najpoznatiju beogradsku fontanu i otvara pitanje zašto se konkursna komisija odlučivala za objedinjena rešenja rekonstrukcije centralnih gradskih lokacija.

Trg Nikole Pašića, posle rekonstrukcije, promeniće izgled koji je prepoznatljiv već 60 godina. Gradske vlasti na konkursu su izabrale rešenje iz 2015. godine autora Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić, koje ne predviđa da se zadrži najstarija fonatana u Beogradu.

– Međutim, ja insistiram da se zadrži voda u nekom obliku. Jer, ipak, postoji duga tradicija te fontane. I ona ima svoj značaj. Radićemo neke korekcije projekata i fontana će biti u drugačijoj formi. I u građevinskom smislu, kao i smislu efekta koji će se postizati vodom – rekao je za sajt B92 gradski urbanista Marko Stojčić.

– Za moj lični ukus smešno je da rad nema uopšte fontanu, ili mora da ima više vode. Tako sam čuo neku formulaciju ovih dana, pa se sada dogovara oko fontane šta i kako. Zašto je onda taj rad dobio prvu nagradu – pita arhitekta Bojan Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, diskutabilan je i sam koncept organizovanja konkursa na kom su se objedinjeno birala idejna rešenja za rekonstrukciju Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića. Kovačević dodaje da već decenijama unazad postoje problemi kada su u pitanju takvi i slični konkursi.

Glavni gradski urbanista je najavio da će prostor biti nivelisan, osvežen novim sadnicama i kompletno popločan. Međutim, još se ne zna šta će se desiti sa drvećem koje se tu nalazi.

– Ulepšavanje grada je jedna veoma klizava kategorija, gde, pogotovo ako je javnost relativno, ukupno gledano, u proseku neobrazovana, može svako da vam poturi šta god hoće. Mislim da ne treba previše prepravljati nešto što je u glavama Beograđana fiksirano dovoljno dugo vremena – kaže arhitekta Kovačević.

Beograđani su projekat Trga Nikole Pašića imali priliku da vide tek kada je odlučeno po kojem rešenju će se raditi. Za građane Trg i fontana su perfektni, a ako ne takvi, onda dobri i potrebno im je samo malo uređenje.

– Otkako sam ja rođen ona je uvek ovde – rekao je jedan sugrađanin, pokazujući prstom na fontanu.

– Pitam se šta joj fali. Ja ovde radim i mnogo nam je svežije od kada ona radi – kaže drugi Beograđanin.

Ekipa televizije N1 pokušala je više puta da dođe do glavnog gradskog urbaniste kako bi dobila odgovore na pitanja o rekonstrukciji, međutim, rečeno nam je da Stojčić zauzet, jer radi na aktuelnim projektima.

Vremena je međutim imao da za jednu agenciju najavi završetak radova u Karađorđevoj ulici.

1 COMMENT

  1. Srbija propala, sve od Ljiga prazno, a .ovna u Bg pocrkaše za fontanama. Valjda su nivo Di Trevi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here