Osuđen: Srboljub Popratnjak (u sredini)

Prekršajni sud u Šibeniku osudio je na 15 dana zatvora Srbina iz SAD, rodom iz Knina, zbog nekoliko fotografija na njegovom Fejsbuk nalogu od kojih je jedna naslovna strana američkog nedeljnika “Tajm” iz 1942. godine!

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac prvi je obelodanio detalje ove krajnje apsurdne priče.

– Reč je o državljaninu SAD, Srboljubu Popratnjaku, koji je stigao u zavičaj, u Knin, sa rođenom sestrom. Posle nekoliko nedelja, odjednom su se pojavili policajci i uhapsili ga pod optužbom da je “na društvenim mrežama iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske”. Po tom osnovu je i osuđen na 15 dana zatvora, a ono što hrvatski mediji nisu hteli da saopšte jeste da je reč o dve fotografije koje je na svoj Fejsbuk nalog postavio 2019. i 2021. godine. Prva je naslovna strana nedeljnika “Tajm” iz 1942. godine, a druga je iz četničkog Doma iz Indijane, blizu Čikaga. Taj Dom tamo legalno postoji zato što SAD pripadnike Jugoslovenske vojske u otadžbini smatra saveznicima iz Drugog svetskog rata – otkriva Štrbac.

Priznaje da je i sam za celu priču saznao tek pošto ga je kontaktiralo više desetina Krajišnika, kako iz Hrvatske, tako i iz SAD.

– Veritasu se imejlom javila grupa Srba iz Čikaga koja je ogorčena činjenicom da je u Hrvatskoj osuđen njihov sunarodnik, mada na Fejsbuku nije ni direktno ni indirektno spominjao ili vređao Hrvate ili Hrvatsku. Podsetili su nas i da je upravo u Čikago svojevremeno dolazila bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, aktuelni premijer Andrej Plenković, brojni ministri i da su se svi nekažnjeno slikali uz fotografije Anta Pavelića – kaže Štrbac.

Predsednik Veritasa kaže da je Popratnjaka osudila isti sudija Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić, koja je 2017 – zbog istovetnog krivičnog dela, tri fotografije na privatnom Fejsbuk nalogu, na 16 dana zatvora osudila sad već 45-godišnjeg Mladena Lošića, izbeglicu iz Oćestova kod Knina.

– Neupućeni u zbivanja u Hrvatskoj, na osnovu pomenutih presuda mogli bi izvući zaključak da se hrvatsko društvo žestoko obračunava sa svim pokušajima istorijskog revizionizma, ali naravno da nije tako. U Hrvatskoj eskalira rehabilitacija ustaštva i to na svim nivoima: od crnokošuljaša u Kninu, pozdrava “Za dom spremni” na koncertima i proslavama, preko “Ubij Srbina” na sportskim događajima do više stotina internet i Fejsbuk stranica u kojima se nesmetano objavljuju fotografije poglavnika i drugih ustaša, ali i svi simboli NDH. Ovde je očigledno namera da se i mlađa generacija Krajišnika zastraši kako ne bi dolazila na pradedovska ognjišta – zaključuje Savo Štrbac.

“Oterao” čoveka na robiju: Dragoljub Draža Mihailović na naslovnoj strani magazina “Tajm”

Tužba protiv Amerike!

Savo Štrbac kaže da su Srbi iz Čikaga ironično primetili da bi se na meti hrvatskog pravosuđa uskoro mogle naći i SAD.

– Po istoj logici, Hrvatska bi morala da tuži i “Tajm”, ali i SAD koje su dozvolile “širenje mržnje”.

“Tehnološki kriminal”

Na naše pitanje kako policija zna sadržinu Fejsbuk naloga pojedinaca, Savo Štrbac pretpostavlja da pri MUP Hrvatske, u sklopu Odeljenja za visokotehnološki kriminal, postoji odeljenje koje proverava podatke svakog Krajišnika koji uđe u ovu zemlju.

– Ta provera očigledno podrazumeva i proveru naloga na društvenim mrežama – kaže Štrbac.