EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Odluka Apelacionog suda u Prištini da potvrdi prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik opštine Zvečan i ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora, “zbog širenja mržnje i netrpeljivosti”, izazvala je brojne reakcije.

Golgota funkcionera Srpske liste traje od marta 2019. kad je rekao da je “povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak”. Osuđen na dve godine, pa mu je u ponovljenom suđenju, kazna smanjena na godinu i sad potvrđena.

Potvrđivanje presude Todosijeviću je poruka svim Srbima na KiM da ne smeju da misle, a samim tim, ništa ni da govore, kaže za “Vesti” nekadašnji predsednik izvršnog veća KiM Zoran Anđelković i ukazuje da je sloboda mišljenja i govora osnovno ljudsko pravo svakog građanina na svetu, osim u samoproglašenoj državi Kosovo.

On ističe da je to nastavak raznih metoda etničkog čišćenja Srba sa KiM .

-To, u stvari, pokazuje da je je reč o nastavku tendencije gaženja osnovnih ljudskih prava. Podsećam na činjenicu da je iz Prištine Srbima zabranjeno glasanje na referendumu za promenu Ustava Srbije, pa na republičkim izborima i kad saberemo sve incidente do sada, svi su uključujući presudu Todosijeviću, u funkciji pritiska na Srbe kako bi napustili KiM – zaključio je Anđelković.

Izjava zbog koje se Todosijević tereti, kako objašnjava advokat Toma Fila za “Vesti”, nije i ne može da bude krivično delo.

– Verbalni delikt je ukinut u zemljama EU i kod nas. Ima ga, na primer, u Turskoj, dok ga u civilizovanim zemljama, nema. Kod nas ni uvreda nije krivično delo, već ako vas neko nazove majmunom i izvređa, možete da podnesete samo građansku tužbu za naknadu štete. U Prištini su to znali , pa su naveli širenje nacionalne i verske mržnje, mada se ne može podvesti pod to. Reč je o iznetom mišljenju i verujem da će advokati to napisati u žalbi – ukazao je je Fila za naš list.

Presuda zbog izgovorene reči je. prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, direktni pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica vlasti u Prištini. On ističe da je doneta je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski.

– Todosijević je osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište – smatra on.

Činjenica da, kako kaže Petković, o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti.

– Advokat koga je angažovala Kancelarija za KiM nastavlja borbu za pravdu Todosijeviću i iskoristiće vanredni pravni lek – kaže Petković.

Nečuveni potez

Petar Petković se sastao sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, a u razgovoru je posebno istakao najnoviju presudu Ivanu Todosijeviću, kojom Priština nastavlja da unilateralnim potezima krši Briselski sporazum. O nečuvenom potezu Prištine, Kancelarija je obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma o načinu suđenja u predmetima iz srpskih sredina.

– Tražimo da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na KiM – navedeno je u zahtevu.

Vlada garant uhapšenima

Kancelarija za KiM je dostavila je misiji Euleksa garancije Vlade Srbije kojima se traži da se uhapšenim Srbima Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću, omogući da se do okončanja postupka brane sa slobode.

– Vlada je dala državne garancije da će biti dostupni Euleksu, ako se privremeno oslobode iz sudskog pritvora u Podujevu i omogući im odbrana sa slobode – saopštila je Kancelarija za KiM i navela da će sa ovim državnim garancijama upoznati sve međunarodne misije na KiM.

Adžić je uhapšen 9. decembra 2022. tokom protesta na Jarinju, a Trajković u novembru zbog navodnog ratnog zločina.