Twitter
Privremena bolnica na Beogradskom sajmu

Od prijema prvih pacijenata obolelih od COVID-19 u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, do danas je primljeno 403 pacijenta, a pripadnici Vojske Srbije nakon osposobljavanja bolnice nastavili su svoja angažovanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Pripadnici VS su svakodnevno angažovani na obezbeđenju bolnice i kontroli ulaska, kao i na dezinfekciji puteva i ostalih površina oko Hale 1 Beogradskog sajma, podseća zamenik komandanta privremene bolnice potpukovnik Mlađan Garić.

– O medicinskoj nezi pacijenata na Sajmu brinu lekari iz vojnog zdravstva i lekari iz Ministarstva zdravlja, a za njihov rad zadužen je glavni medicinski koordinator potpukovnik Veljko Milić iz Vojnomedicinske akademije. Ishrana bolesnika na Sajmu organizovana je u saradnji sa Studentskim centrom koji priprema hranu, dok unutrašnju dezinfekciju Hale 1 vrši Zavod za biocide. Čišćenje hale i sanitarnih prostorija obavlja privatna firma – istakao je Garić-

On je dodao da je svima koji su angažovani na Sajmu cilj da obezbede što kvalitetnije uslove za zdravstvenu negu pacijenata, do njihovog konačnog izlečenja od virusa Covid-19.

Prema rečima sanitarno-ekološkog inženjera i supervizora u firmi “Coopservice BMK” iz Stare Pazove Irene Dejanović koja je zadužena za poslove održavanja privremene bolnice na Sajmu, celokupan fizičko-hemijski proces čišćenja, kao i dezinfekcija natrijum-hipohloritom obavljaju se tri puta dnevno, uglavnom nakon obroka.

– Čistimo kompletno sve površine dostupne pacijentima, od kupatila, podova, sale za ručavanje, tuš kabina, pokretnih toaleta. Čišćenje se obavlja tri puta dnevno, uglavnom nakon obroka, a imamo dnevnu i noćnu smenu. Tu je i mašinska ekipa koja radi mašinsko pranje podova – rekla je Dejanovićeva.

Ona ističe da su svi radnici angažovani na održavanju i dezinfekciji privremene bolnice obučeni za upotrebu hemijskih sredstava sa kojima rukuju i lične zaštitne opreme koju dobijaju od Vojske Srbije, kao i da po izlasku iz hale neizostavno prolaze put dekontaminacije u skladu s propisima medicinskih stručnjaka.

Iako firma “Coopservice BMK” tokom vanrednog stanja održava i druge zdravstvene ustanove kao što su Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, Ginekološko-akušersku kliniku “Narodni front”, prema rečima Dejanovićeve, privremena bolnica na Beogradskom sajmu predstavljala je pravi izazov.

Za sve koji se leče na Beogradskom sajmu obezbeđeni su svakodnevna medicinska nega – 24 časa dnevno, hrana i smeštaj, a brojni donatori potrudili su se da boravak u privremenoj bolnici pacijentima i zaposlenima bude što bolji i lakši, pa su tako, osim donacija u prehrambenim i higijenskim proizvodima, u privremenu bolnicu dopremljeni televizori, knjige i časopisi, kojima bi se osobe na lečenju razonodile, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here