Radi se o podacima dobijenim na osnovu uzoraka koje je prikupila sonda Kasini. Ta sonda, koja će svoj gotovo 20-godišnji put završiti na jesen udaranjem u površinu Saturna, dala je ključne podatke o toj planeti i njegovim mesecima.

 

 

Vest se odnosi Saturnov mesec Enceladus za koji je još ranije utvrđeno da je prekriven ledom, ispod kojeg su okeani. NASA je sada objavila da se u pojedinim područjima tih okeana događaju procesi koji stvaraju metan.

Naučnici su to zaključili na osnovu količine vodonika u oblacima koji se stvaraju iznad Enceladusova južnog pola. Ona  je znatno veća od očekivane pa se zaključuje da su hidrotermalni procesi stalni i da okean ispod Enceladusove površine deluje uzajamno sa stenama i organskim spojevima.

NASA tvrdi da je došla do zaključka da u Enceladusovu okeanu postoje zone u kojima može biti života, vrlo slične onim na Zemlji. Ne tvrdi da tamo ima života, nego da ga možda može biti, odnosno da postoje neke osnovne pretpostavke za njegovo održavanje.

Izvor:
Vestionline, kurir.rs

1 COMMENT

  1. Zasto postavljate ovake senzacionalisticke naslove za debile “Na Saturnu otkriveni okeani u kojima ima života!?” a onda na kraju kazete “Ne tvrdi da tamo ima života, nego da ga možda može biti”?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here