Lična arhiva
Mišo Jovanović

Sezona zimskih sportova za Milomira Mišu Jovanovića (60) iz Minhena, teniskog i skijaškog trenera, vreme je pravog uživanja, jer ako nema skijanja u Austriji ili Nemačkoj, ima ga u Švajcarskoj. Tako se on ovih dana vratio iz Švajcarske gde je boravio 24 dana i uživao u čarima skijanja. Ni pandemija virusa korona nije ga sprečila da se odazove pozivu MilaPetronića prijatelja iz Švajcarske.

– Moj dugogodišnji prijatelj Mile živi u Švajcarskoj i tamo ima apartman u kome sam boravio 24 dana. Vreme je bilo idealno za skijanje, iako su temperature vazduha padale i do minus 20 stepeni Celzijusa. Na početku sam uživao u alpskom skijanju, ali me Milenagovarao da pokušam i sa skijaškim trčanjem (langlauf). To mi se činilo kao sport za penzionere, ali sam posle nekoliko dana osetio svu draž i lepotu skijaškog trčanja. U Švajcarskoj skoro svako selo ima uređene staze za langlauf, a na skijama su pored dece, mladih i stariji ljudi, čak i sa 80 i više godina – priča nam Mišo Jovanović koji se oduševio ovom skijaškom disciplinom.

On napominje da je Mile Petronić vrlo iskusan i uspešan skijaš i da se u langlaufu uspešno takmičio na brojnim međunarodnim takmičenjima. Kao skijaš počeo je na Jahorini i bio najuspešniji u svojoj generaciji, a potom napravio zavidnu skijašku karijeru. Sada uživa u zaslužzenoj penziji Švajcarskoj i još rado trči na skijama.

Iako se u Evropi i celom svetu u razgovorima sve svodi na pandemiju virusa korona, Jovanović svedoči da je u Sent Moricu i njegovoj okolini život u dobroj meri sličan onom od ranijih godina. To se u prvom redu odnosi na skijaške centre, ali i druge gradove i mesta u Švajcarskoj kroz koja je prošao ili se zadržavao.

– Od Minhena do Sent Morica sam prošao bez ikakvih problema ili velikih kontrola. U Švajcarskoj su skijališta otvorena, rade žičare, restorani i hoteli i sve kao da to neki drugi svet u odnosu na veći deo Evrope. Mile i ja smo redovno pili kafu, dogovarali se gde i kako provesti dan skijajući se. Sent Moric je prepun turista, među kojima je najviše skijaša. Dogodilo se za vreme mog boravka da su zatvorena dva velika hotela, jer su u njima boravili engleski turisti zaraženi koronom. Međutim, posle nekoliko dana i ti hoteli su otvoreni – opisuje Jovanović.

Po povratku u Minhen on je ubrzo rešio da “proveri” veštinu u skijaškom trčanju, pa je otišao na Tegernze u čijoj blizini su lepo uređene staze za langlauf. Sada namerava da što više vremena provede na skijaškim stazama u bavarskim podalpskim mestima.

Ide na Jahorinu

S obzirom na to da je Milomir Mišo Jovanović rođen na Palama u Republici Srpskoj i da mu je Jahorina prirasla za srce, ovih dana planira da ode tamo i da pored posete rodbini i prijateljima, iskoristi izvanredne uslove za skijanje na Jahorini.

Reket miruje

Mišo Jovanović je teniski trener u ĐK Fazangarten i već tri meseca ne radi zbog korone.

– Biće teško početi posle toliko duge pauze, jer od novembra nisam držao teniski reket u rukama. U klubu u kome sam angažovan imamo četiri terena sa šljakom i dva terena pod “balonom” i kod nas teniska sezona može da traje bez prekida celu godinu. Tako je i bilo do pojave epidemije korone, a onda je sve stalo. Imao sam poziv iz Španije da tamo radim u školi tenisa, ali se ipak nisam odučio za to. Radije ću ovu zimsku sezonu pauzirati, ali se nadam da će od proleća ili leta ponovo krenuti škola tenisa u ĐK Fazangarten – kaže Jovanović.