EPA/Marcelo Sayao
Srpski teniser osvojio prvu ATP titulu

Naš teniser u finalu na turniru na šljaci u jednom od najfudbalskijih gradova sveta savladao 18-godišnjeg Kanađanina Feliksa Ožea Alijasima sa 6:3, 7:5.

 

Laslo Đere, 23-godišnji Senćanin, koji je u Riju igrao kao naš četvrtoplasirani teniser na svetskoj listi (90. mesto), domogao se prve titule na turnirima ATP u svom prvom finalu. Iako se u celom prvom setu pa i kasnije patio s bolovima u preponama, stegao je zube na putu da odricanje sportskog profesionalca, pregnuće ali i patnju zbog lične drame (izgubio je oba roditelja) prevlada ovenčan trofejem koji zasluženo ide u njegove ruke još od prvog meča kada je izbacio Austrijanca Dominika Tima, osmoplasiranog na listi, glavnog favorita za pobedu, što mu je bila i prva pobeda protiv igrača koji je među deset vodećih.

Uoči dodele trofeja u govoru pred više od 5.000 gledalaca na ivici suza je istakao da trijumf posvećuje majci koja je preminula pre sedam godina i ocu bez koga je ostao pre dva meseca. Zahvalio se svima koji su uz njega, a poseban bratski pozdrav je poslao rođenoj sestri u Srbiji. Nagrađen je gromkim pljeskom.

– Nadam se da me sada gledaju – rekao je sećajući se roditelja.

Meč s ambicioznim kanadskim teniserom trajao je tačno dva sata. U prvom setu Đere je iskoristio četiri od sedam brejk lopti, a njegov protivnik dve. U toj reviji osvojenih gemova na protivnički servis došao je Đereu i poslednji, za vođstvo s 1:0.

Sve vreme je lebdelo pitanje hoće li izdržati. Ne zbog snage rivala nego zbog bolova koji su bili očigledni. Nekoliko puta se povijao trpeći ih, ali se čini da su tablete koje je dobio od lekara između dva gema bile delotvorne.

Pri vođstvu sa 6:5 u drugom setu Alijasim je još jednom servirao da ostane u meču pa da nadu traži u taj-brejku. Dvanaesti gem je bio vrhunac uzbuđenja. Đere je imao četiri uzastopne meč-lopte, jedna konačna mu se izmigoljila za milimetar kada je lopta udarila u vrh mreže i ostala u njegovom polju. Onda je njegov suparnik stekao gem-loptu pa naš teniser ponovo onu za pobedu, a ta je bila i odsudna za trijumf na stadionu sa 6.200 sedišta koji nosi ime po legendarnom brazilskom teniseru Gustavu Gugi Kuertenu, osvajaču Rolan Garosa.

On je i uručio trofej čiji je prvi dobitnik 2014. bio kralj šjake Španac Rafael Nadal. Dalje su redom pobeđivali Španac David Ferer, Urugvajac Pablo Kuevas, Tim i lane Argentinac Dijego Švarcman.

Na listi koja će biti objavljena u ponedeljak Đere bi trebalo da zauzme 37. mesto. Tako će postati naš drugi “reket”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here