Youtube
Fikret Abdić

Za aktuelnim načelnikom opštine Velika Kladuša Fikretom Abdićem raspisana je crvena poternica na zahtev hrvatskog Interpola.

Poternica je raspisana zbog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja i položaja počinjenog 2000. godine i prosleđena policijskim agencijama u BiH od kojih se traži njegovo hapšenje, javili su federalni mediji.

Abdić se tereti da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina sastavio fiktivan ugovor o zajmu sa sporazumom o prenosu prava vlasništva.

On je za ovo nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje krene ispočetka.

Abdić je 2002. godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dve trećine kazne pušten je na slobodu, posle čega se vratio u BiH i pobedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here